een museumstuk thuis aan de muur

20/11/2007 09:09



Nederlands Spoorwegmuseum



Het Spoorwegmuseum stelt vanaf 25 november een deel van zijn 25.000 tellende affichecollectie beschikbaar voor het grote publiek. Het museum werkt hiervoor samen met Kunstuitleen Utrecht, zodat abonnees de affiches kunnen lenen en thuis aan de muur kunnen hangen. In totaal worden 250 affiches uit de periode 1945 tot 1996 aangeboden van gerenommeerde ontwerpers als Dick Bruna, Koen van Os en Frans Mettes. Een selectie hiervan is van 25 november tot 28 januari te zien in de tentoonstelling 'Affiches Opgespoord' in Het Gebouw in Leidsche Rijn. De expositie wordt op 25 november feestelijk geopend door de Wethouder van Cultuur, de heer Van Eijk.

Het Spoorwegmuseum is met deze actie het eerste museum dat zijn collectiestukken uitleent, een baanbrekend initiatief te noemen in de museumwereld. Paul van Vlijmen, directeur van Het Spoorwegmuseum, zegt hierover: "Wij zijn trots op onze collectie affiches, één van de grootste collecties van Nederland, en dat willen we graag delen met zo veel mogelijk mensen. Binnen ons museum is helaas niet de ruimte om onze gehele collectie te tonen. De samenwerking met Kunstuitleen Utrecht biedt ons de mogelijkheid om dit wel te doen."

Om de veiligheid van de stukken te garanderen is gekozen voor de samenwerking met Kunstuitleen Utrecht, een instelling die al vanaf 1986 ervaring heeft met het uitlenen van kunstwerken. Annelore Scholten, hoofd van Kunstuitleen Utrecht, zegt over de samenwerking: 'Het Spoorwegmuseum excelleert al lange tijd in een uitnodigende stijl van werken. Ze weten daar als geen ander hoe je publiek verleidt. Die overtuiging herken ik ook in deze, voor de kunstwereld, bijzondere samenwerking. En natuurlijk ben ik heel trots dat wij als Kunstuitleen Utrecht dit aanbod hebben binnengehaald. Een fantastische zet van Het Spoorwegmuseum en verrukkelijk voor de klanten van de Kunstuitleen.'





http://www.kunstuitleen-utrecht.nl/utrecht/index.php?pagina=actueel