Blues met een visie: "betonblues"


Nieuwe DVD Rob Orlemans & Half Past Midnight zet nieuw "genre" neer

DEEST, 20071125 -- Dat de muziek van Rob Orlemans & Halfpast Midnight niet geschikt is voor een romantisch avondje bij kaarslicht zal niemand verrassen, maar de DVD `Open The Cage' ontstijgt zelfs het doorsnee bluesrock-genre. Misschien is een nieuwe term `betonblues' beter op zijn plaats. Sterker nog, ik kan me bijna niet voorstellen dat het beton in het Harderwijkse Estrado niet is afgebrokkeld tijdens de opnames in mei 2007.

Flinke haarscheuren moet de concertzaal zonder meer hebben opgelopen. Maar, ondanks dat deze `heavy stuff' een behoorlijk eind van mijn persoonlijke muzikale voorkeur af staat, valt er genoeg moois te beleven op de allereerste DVD van Rob Orlemans & Halfpast Midnight. De geluidsopnames klinken superieur en ook de beeldopnames van het in mei 2007 opgenomen concert laten niets te raden over. De beelden zijn door een mooi gebruik van lichteffecten en rookmachines bijzonder afwisselend en passen qua dynamiek uitstekend in het stevige Orlemans genre. De hele schijf bruist van de energie en ondanks dat Rob Orlemans de leeftijd van vijfentwintig jaren al weer een poosje achter zich heeft liggen, is het erg fraai om te zien hoe de langharige zanger/gitarist met een niet te stuiten uithoudingsvermogen over de bühne heen en weer knalt.

Rob Orlemans is dan wel het bepalende gezicht van het trio met goede doorleefde rockzang en flitsend gitaarwerk, maar de uitstekende kwaliteiten van bassist Piet Tromp en drummer Ernst van Ee komen toch ook ruimschoots aan bod met fraaie soleeracts. Vooral van laatstgenoemde is het gaaf om te zien hoe hij ogenschijnlijk zeer ontspannen en met allerlei drumstok "kunstjes" tussendoor een flinke portie power weet te brengen.

Een rustpunt is op de DVD nauwelijks te vinden. Zelfs bij `Hey Joe' van Jimi Hendrix moet HPM de geluidsbarrière wel bijna hebben doorbroken of bijna hebben bereikt. Pas als Jeremy Aussems in `Red House' de band tijdelijk komt versterken heb ik het gevoel dat het gaspedaal iets minder diep wordt ingetrapt. Het is dan ook erg mooi om de maestro en de leerling te zien `vechten' en `schreeuwen' op het podium, zonder dat het de bedoeling is dat er een winnaar tevoorschijn komt. Ook van het publiek krijgen we nog een aantal mooie shots te zien, omdat de linkshandige gitarist zich nog enkele malen tussen zijn hevig swingende fans begeeft.

Op de special features gaan we met Orlemans en HPM een stuk terug in de tijd en geeft Rob op een leuke manier tekst en uitleg over zijn belevenissen in de USA zonder dat de kijker een Nederlandse ondertiteling nodig heeft. De opnames met onder andere Curtus Knight en Sam Mitchell zijn natuurlijk unieke opnames en dan ook een groot genot om naar te kijken.

Kortom, voor degene die niet vies is van een flinke dosis gitaargeweld in bluesbeton, is de DVD `Open The Cage' een aanrader. En achteraf niet zeuren dat het te ruig is, want ik heb je gewaarschuwd!

De distributie van de DVD is in handen van DVD-Select. Het schijfje is uiteraard ook rechtstreeks te bestellen bij Bluesdvd.nl en verkrijgbaar bij iedere goede speciaalzaak.





DVD-Select, S.J., Kodde