Ingezonden persbericht

Muziektheater Carmina Ludens brengt voorstelling 'De Engel'

Zo 25 november Try-out Martinuskerk Tegelen 17.00 uur
Za 15 december première Cenakelkerk H. Landstichting 20.00 uur entree E 10,- benefietconcert
Zo 6 januari 2008 Cultureel podium Roepaen Ottersum 14.30 uur
Za 16 februari Petruskerk Hees-Nijmegen 20.00 uur
Za 29 maart O.L. Vrouw van zeven smarten kerk Molenhoek 20.00 uur

Engelen: bestaan ze? Zijn het ouderwetse gloriazangers, hoog boven ons verheven, of kunnen we ze midden op straat ontmoeten? Zit er eentje beschermend op onze schouders? Of je nu in ze gelooft of niet, engelen zijn hot. Vandaag de dag komen we engelen overal tegen: in songteksten, films, reclamespotjes en boeken. Vanwaar deze belangstelling opeens voor engelen? Is het alleen een kwestie van entertainment en commercie? Van lol en geld? Of moeten we misschien dieper graven? Wellicht zit er meer achter en zegt het ook iets over de hedendaagse westerse cultuur, over hoe wij kijken naar de wereld en naar onszelf.
In bijna alle culturen spelen geestelijke tussenwezens een belangrijke rol. Ze bemiddelen tussen God en de wereld van de mensen. Maar het geloof in engelen past niet in het wereldbeeld van de moderne mens, die alleen gelooft in de natuurwetenschappelijke waarneming. 'De mensen beseffen maar al te goed dat er geen eeuwig geldende universele waarheid bestaat. Elke waarheid is historisch bepaald. Neem nou de engelen. Toen de aarde plat was en de hemel zich daarboven bevond, was het logisch dat er engelen heen en weer pendelden. Een engel zou ik anno 2007 liever beschrijven als een mens door wie je opeens de nabijheid van God heel direct kunt ervaren. In zo'n modern beeld herkennen de mensen zich beter'. (Een citaat van dominee Jan Offringa).
Velen weigeren zich neer te leggen bij het wereldbeeld en de wereldbeleving die de natuurwetenschappen aan ons opdringen. De wetenschap mag op haar niveau wel gelijk hebben, maar ze mag niet het laatste woord opeisen. Diep van binnen kent en ervaart de zanger een ander heelal: een 'kosmos' van vertrouwen, zorg en liefde - ook al zijn die niet direct in een laboratorium te meten. (bron: Dr. Harm Goris, docent systematische theologie aan de KTU Utrecht).
Carmina Ludens is een klein koor van enthousiaste zangers onder leiding van inspirator en dirigent Hein Vrijdag. Voor het repertoire wordt geput uit muziek van de vroege middeleeuwen tot heden, uit verschillende landen en culturen. Carmina Ludens zingt zowel a capella als met begeleiding en wil de intentie van de muziek ook spelenderwijs (ludens) tot uitdrukking brengen.
In de voorstelling 'De Engel' blijft Carmina Ludens zichzelf: evocatief in haar muziek, spiritueel in haar intentie en ook nu gebruik makend van sobere maar suggestieve mise en scène, kleding en licht. Het muzikaal repertoire is afwisselend en kleurrijk. Er worden composities uitgevoerd van o.a. Praetorius, Tchaikovsky, Schütz, Kodaly, Bach, Gallus, Ramirez en Brigde en er klinken vele talen, waaronder Hongaars, Slavisch, Hebreeuws, Latijn, Grieks, Spaans en Duits.
Een vijftal aspecten van de engelen krijgen aandacht: engelen als hemelse wezens, vertegenwoordigers van het transcendente; engelen als boodschappers van positief nieuws; engelen als beschermers; engelen als waarschuwers; engelen als begeleiders van de gestorvenen.
Rode draad is het lied 'Der engel' van Wilhelm Willms dat als refrein heeft: 'Wil jij voor mij, wil ik voor jou de engel zijn'.

Een programma over engelen in het groot en engelen in het klein, engelen in den hoge en engelen heel dichtbij. Hemels geluid en mensenstem.

www.carminaludens.nl

De première wordt gehouden als benefietconcert voor de restauratie van de Cenakelkerk. De entree bedraagt E 10,-. Reserveren kan via tel.nr. 024-3977346 of via e-mail: mirjamweima@planet.nl. Mogelijk volgt nog een aanbieding in de vorm van een arrangement in samenwerking met Museumpark Oriëntalis.

---- --

De Engel
Engelen: bestaan ze? Zijn het ouderwetse gloriazangers, hoog boven ons verheven, of kunnen we ze midden op straat ontmoeten? Zit er eentje beschermend op onze schouders? Of je nu in ze gelooft of niet, engelen zijn hot.

Vandaag de dag komen we engelen overal tegen: in songteksten, films, reclamespotjes en boeken. Vanwaar deze belangstelling opeens voor engelen? Is het alleen een kwestie van entertainment en commercie? Van lol en geld? Of moeten we misschien dieper graven? Wellicht zit er meer achter en zegt het ook iets over de hedendaagse westerse cultuur, over hoe wij kijken naar de wereld en naar onszelf.
In de voorstelling 'De Engel' blijft Carmina Ludens zichzelf: evocatief in haar muziek, spiritueel in haar intentie en ook nu gebruik makend van sobere maar suggestieve mise en scène, kleding en licht. Het muzikaal repertoire is afwisselend en kleurrijk. Er worden composities uitgevoerd van o.a. Praetorius, Tchaikovsky, Schütz, Kodaly, Bach, Gallus, Ramirez en Brigde en er klinken vele talen, waaronder Hongaars, Slavisch, Hebreeuws, Latijn, Grieks, Spaans en Duits.
Een programma over engelen in het groot en engelen in het klein, engelen in den hoge en engelen heel dichtbij. Hemels geluid en mensenstem.

"Wirst Du für mich, werd Ich für Dich der Engel sein" -Wilhelm Willms

Carmina Ludens is een klein koor van enthousiaste zangers onder leiding van inspirator en dirigent Hein Vrijdag. Voor het repertoire wordt geput uit muziek van de vroege middeleeuwen tot heden, uit verschillende landen en culturen.

Carmina Ludens zingt zowel a capella als met begeleiding en wil de intentie van de muziek ook spelenderwijs (ludens) tot uitdrukking brengen. Dit gebeurt door gebruik te maken van mise en scène, decor, theaterbelichting, kleding, audiovisuele elementen en teksten.
De opbouw van een avondvullend programma rond een thema zorgt steeds weer voor zeer verrassende combinaties en overgangen. Er is plaats voor diepe beleving van gevoelens, voor genieten van prachtige muziek én voor een knipoog en een lach. De KRO-televisie heeft al vele korte en langere programma's met dit gezelschap uitgezonden.

In 2006 keek in een indrukwekkend favorietenconcert terug op 15 jaar zangplezier.

2007
Zo 25 november 17.00 uur Martinuskerk Tegelen Try out
Za 15 december 20.00 uur Cenakelkerk H. Landstichting -benefietconcert
2008
Zo 6 januari 14.30 uur Cultureel Podium Roepaen Ottersum
Za 16 februari 20.00 uur Petruskerk Hees-Nijmegen
www.carminaludens.nl Za 29 maart 20.00 uur O.L. Vrouw van 7 smarten kerk Molenhoek

---- --