Ingezonden persbericht


Goed resultaat na moeilijk weekend


Sepang, 25 november 2007

Met een vierde plaats in de Hoofdrace, een op één na snelste ronde in de race en een briljante inhaalactie van Jeroen Bleekemolen op Frankrijk heeft A1 Team Nederland een moeilijk weekend toch met een goed resultaat afgesloten. In de Sprintrace eindigde het team als achtste, maar kreeg ruim na de finish een tijdstraf vanwege een vermeende valse start.

In die Sprintrace kende A1 Team Nederland vanaf de tiende plek een goede start, maar Jeroen Bleekemolen had wat pech dat hij in aanraking kwam met Nieuw Zeeland, wat weer wat plaatsen kostte. Hij kwam net achter Ierland terecht. Een paar ronden wist Adam Carroll Bleekemolen achter zich te houden, maar in de zesde ronde ging A1 Team Nederland er toch langs. Meer zat er met nog vier ronden te gaan niet meer in. Het team pakte hiermee in eerste instantie drie punten, maar werd door de wedstrijdleiding uiteindelijk bestraft omdat men vier seconden te vroeg naast Zuid Afrika zou hebben gereden.

In de Hoofdrace had Bleekemolen ook weer wat pech bij de start toen Duitsland niet helemaal goed weg kwam. Nadat A1 Team Nederland ook nog iets naar buiten schoot in de eerste bocht viel men terug naar de zevende plek. Een sterke race bracht Bleekemolen, na een goede eerste stop, steeds verder naar voren en er was direct uitzicht op een podiumpositie. Tijdens die eerste stop haalde Brazillië vreemd genoeg alle bij het rode licht aan het einde van de pitstraat wachtende auto's in, inclusief Nederland en leider Zwitserland en pakte zo brutaal de leiding.. Vooral in het tweede gedeelte van de race was A1 Team Nederland snel. Bleekemolen passeerde op briljante wijze buitenom Loic Duval van Frankrijk en klom naar een derde plaats, maar helaas moest hij die plek weer teruggeven nadat bij de tweede stop de motor onverwacht afsloeg. Als vierde ging Bleekemolen over de finish, waarmee A1 Team Nederland 8 punten pakte voor het kampioenschap. Daarin staat A1 Team Nederland, met de drie punten van de Sprintrace niet meegerekend, op een vierde plaats met 39 punten. Het resultaat staat echter nog niet vast omdat er nog diverse onderzoeken lopen naar teams en er nog wel eens een paar straffen kunnen volgen.

Jeroen Bleekemolen; "Op zich ging de Sprintrace best goed. Ik probeerde buitenom te gaan bij de start, maar dat lukte niet helemaal. Ik lag bijna zesde. Alleen ik raakte Nieuw Zeeland en dat kostte me weer wat plaatsen. Maar we konden Ierland nog inhalen en reden de derde snelste tijd van de race, dus we hadden een best wel goede snelheid. Die straf voor die valse start vind ik gewoon nergens op slaan. Volgens de wedstrijdleiding ben ik vier seconden te vroeg naast Zuid Afrika gaan rijden. Dan rij je nog in de laatste bocht voordat het licht op groen gaat. Dat is echt onzin. Ze willen er niet eens naar kijken, niet eens met ons praten. We zijn er tot aan de tweede race mee bezig geweest, ik heb niet eens wat kunnen eten voor de race. Ik stond ook te trillen van boosheid, ik ben nog nooit bij een race zo kwaad geweest. Dan begin je al niet zo lekker bij de tweede race. Die ging toch gewoon hartstikke lekker. Bij de start heb ik heel veel risico genomen, maar ik kwam slecht weg door Duitsland. Die had een hele slechte start. Bij de eerste bocht heel laat geremd, toen lag ik bijna tweede. Daar kwam ik toch niet mee weg en viel wat plaatsen terug. In de eerste stint ging de auto niet zo goed, vanaf de tweede stint was het echt super en kon ik naar voren rijden. Op een gegeven moment lag ik derde, met uitzicht op Brazilië. Het was daarom jammer dat de auto afsloeg bij de pitstop. Ik weet nog niet of dat mijn fout was of dat de auto zelf afsloeg. Dat is dan ook de pech die we hebben, anders zijn we gewoon tweede of derde. Misschien dat Brazilië of Frankrijk alsnog een straf krijgt dan eindigen we alsnog op het podium. Ik had zelf niet echt last van het rode licht in de pitstraat, maar daar haalde Brazilië een auto in, die moeten eigenlijk daarvoor een straf krijgen. We waren heel snel, tweede tijd in de Hoofdrace. Dat we op vrijdag in de vrije trainingen niet voorin zitten en nu gewoon top drie tijden rijden in de race is positief. Nu moeten we zo snel mogelijk races gaan winnen om Zwitserland in te halen."

Jan Lammers; "Zowel verbaal als administratief hebben we nu met ons bewijsmateriaal er alles aan gedaan om aan te tonen dat onze straf in de Sprintrace onterecht was en deze ongedaan te maken. Nu moeten we afwachten of die beslissing die in mijn ogen onterecht is ook gaan corrigeren. De statistieken wijzen uit dat daar natuurlijk nooit iets mee gebeurt. Na 36 jaar autoracen moet ik nog zien dat een organisatie een fout rechttrekt of goedmaakt of dat een official op zijn beslissing terugkomt, goed of fout. Wat dat betreft zie ik het niet gebeuren. Een ding is een feit en dat is ook makkelijk te bewijzen, namelijk het feit dat Zuid Afrika een slechte start maakte. In plaats van dat Adrian Zaug zijn eigen fout toegaf is die eigenlijk zijn slechte race gaan afreageren door tegen ons te protesteren. De organisatie reageert daar vervolgens op. Het hoort bij de sport. We moeten ons voorlopig maar even bij de positieve puntjes houden. Zowel in de Sprint als hoofdrace zaten we bij de snelste drie qua tijden. We hebben aan kop gelegen en lang de snelste raceronde gehad. We balen natuurlijk wel van de tijdstraf en het afslaan van de motor, maar opgeteld bij de positieve punten motiveert het ook en geeft het ook aan waar onze ambitie ligt. En die overwinning willen we toch nog een keer naar ons toetrekken."

Op 16 december is de vierde A1GP, de eerste in China op het voor A1GP nog onbekende circuit van Zhuhai.

Stuur voor meer informatie een e-mail naar press@a1teamned.com

Bezoek voor rechtenvrij beeldmateriaal www.A1teamnedfoto.nl

A1 Team Netherlands
Katwijkerbroek 30
2223 XP Katwijk,
The Netherlands
T: +31(0)71 4017183
F: +31(0)71 4019170
E: press@A1teamned.com
I: www.A1teamned.com