KNHS


Leon Thijssen wint Grote Prijs Maastricht
25 november 2007
kjm-071125-thijssenmaastricht.jpg

MAASTRICHT (KNHS) - In een zinderende barrage bleek uiteindelijk de voor een thuispubliek rijdende Leon Thijssen (Baarlo) met de twaalfjarige Niarobi de snelste in het een dozijn ruiters tellende veld dat zich had geplaatst voor de barrage. "In onze sport speelt het thuisvoordeel geen rol, maar misschien had ik mijn paard op een wedstrijd in het buitenland niet zo kort voor de dubbelsprong gezet als ik nu heb gedaan en in die wending won ik de wedstrijd!", vatte Thijssen zijn rit samen.

Twaalf ruiters in de barrage en Leopold van Asten leek met VDL Groep Fleche Rouge in het begin een tijd neer te zetten die bijna niet te kloppen leek. Uiteindelijk doken nog drie ruiters onder deze tijd en de eerste die dat deed was de Ier Conor Swail met Rivaal. Daarna kwam Leon Thijssen. In de landing na de eerste hindernis struikelde Nairobi even. "Dat gevoel is voor een ruiter een rotgevoel, omdat de je plotsklaps alle controle kwijt bent. Met een beetje geluk had ik toch een passende afstand op de tweede hindernis, en in de rechte lijn naar de derde sprong kon ik weer de controle krijgen die noodzakelijk is. Toen kwam de wending naar de driesprong en daar zette ik hem heel kort voor. Het leek misschien voor het oog iets stuntelig, maar dan komt het enorme vermogen van Nairobi wel volledig tot zijn recht", aldus Thijssen, die in de laatste lijn naar een imposante oxer een snelheid wist te ontwikkelen die op de renbaan Duindigt niet zou hebben misstaan.

Met Nairobi maakte Leon Thijssen deel uit van het brons winnende team op het EK in San Patrignao (Italië) 2005 en vrij kort daarna raakte Nairobi geblesseerd aan de bandjes onderin de kootholte. "Dat was iets verrekt en het kostte me echt maanden om het paard hiervan volledig te laten herstellen. En dan ben je er nog niet, want dan moet je alle spieren die het paard in die periode kwijt was geraakt er weer op werken en dat kost ook heel veel tijd. We hebben heel rustig aan gedaan en niets geforceerd. Tijdens Valkenswaard wonnen we al een wedstrijd en twee weken geleden waren we ook zeer succesvol in Wenen. Ik zie deze overwinning dan ook als een beloning voor de rust die we hebben weten te bewaren", aldus een dolgelukkige Thijssen.

Gert Jan Bruggink (Weerselo) legde met Primeval Wings beslag op de tweede plaats en maakte daarmee het succes voor het Nederlandse paardenstamboek KWN compleet. De eerste drie paarden zijn bij dit stamboek ingeschreven. "Weet je, de tweede plek winnen is de eerste plaats verliezen. Maar aan de andere kant heb ik een heel goed gevoel over deze prestatie. Zes maanden geleden had ik nog niet van Primeval Wings kunnen vragen wat ik nu heb gevraagd, en dat houdt voor mij in dat we op de goede weg zijn! Maar wat verder belangrijk is is dat ik ook in de wedstrijd van zaterdagavond dat goede gevoel had", aldus Bruggink.

In totaal kwamen 43.000 mensen naar Jumping Indoor Maastricht.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.jumpingindoormaastricht.nl

Uitslag Grand Prix of Maastricht:


1) Leon Thijssen (Baarlo) - Nairobi - 0 / 0 - 34.99
2) Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - Primeval Wings - 0 / 0 - 35.50
3) Conor Swail (Ier) - Rivaal - 0 / 0 - 35.53
4) Leopold van Asten (Duizel) - VDL Groep Fleche Rouge - 0 / 0 - 36.27 8) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Emmerton - 0 / 4 - 36.41 11) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - Audi's Parmala Douche - 0 / 8 - 37.20
12) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 0 / 12 - 41.64

Foto van Leon Thijssen: www.melissen.net