Utrecht, 25 november - Deze avond heeft de Algemene Ledenvergadering van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ingestemd met het voorbereiden van een landelijke actie tegen de 1040-uren norm op het Malieveld in Den Haag, aanstaande vrijdag. Dit besluit werd unaniem genomen door 70 regionale vertegenwoordigers die in totaal meer dan 72.000 scholieren vertegenwoordigen. De demonstratie zal alleen plaatsvinden als de Tweede Kamer niet tegemoet komt aan de eisen die de scholierenvakbond heeft gesteld in een zaterdag gepresenteerd plan.

Het doel van de demonstratie is om aan het hele land en in het bijzonder Den Haag duidelijk te maken dat scholieren serieus moeten worden genomen, zeker als zij zowel ouders, docenten als schoolleiders achter zich hebben staan. Door te zeggen dat er geenszins aan de norm zal worden getornd, geeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt aan dat zij geen oog heeft voor de problemen waar ouders, scholen en scholieren last van ondervinden.

Om de problemen met onderwijstijd tegen te gaan en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren heeft het LAKS afgelopen zaterdag het plan "Kwali-tijd" gepresenteerd, waarin gepleit wordt voor de instelling van een bandbreedte van 880 tot 1040 uren, een werkdrukvermindering tot maximaal 40 uur per week en het terugdraaien van de bezuinigingen van 20% op de Onderwijsinspectie. Deze plannen hebben inmiddels al tot positieve reacties in de Tweede Kamer en het onderwijsveld geleid.

Het LAKS verwacht dat de komende dagen en de maandag in het bijzonder, ondanks de oproep van het LAKS, nog acties worden gevoerd. Het LAKS ontraadt deze acties, maar roept vooral op om de acties vreedzaam te laten verlopen.