Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 26 november 2007

Artsen moeten eerder op hiv testen
Actiever testbeleid voorkomt hiv-besmetting

Artsen moeten patiënten actiever testen op hiv. Daarvoor pleit OLVG-internist Kees Brinkman samen met een aantal collega's in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Op dit moment brengen huisartsen en algemene artsen klachten als aanhoudende moeheid, nachtzweten of onbegrepen gewichtsverlies vaak niet in verband met een mogelijke hiv-infectie. Hierdoor lopen patiënten veel te lang door met hun infectie, zodat zij een grote kans lopen AIDS te ontwikkelen. Bovendien kunnen zij, met name door onveilig seksueel contact, weer onnodig andere mensen besmetten.

In Nederland zijn naar schatting ruim 18.000 mensen geïnfecteerd met hiv. Slechts 60% van deze mensen is hier van op de hoogte. Hoewel deze mensen meestal nog niet ziek zijn, melden zij zich geregeld bij de huisarts of in het ziekenhuis met klachten die ook bij hiv- geïnfecteerden voorkomen. Deze worden op dat moment door de arts niet als zodanig herkend en er wordt dan ook vaak geen hiv-test verricht.

Professor Kees Brinkman leidt het hiv-centrum in het OLVG, dat sinds 1982 gespecialiseerde zorg biedt aan hiv-geïnfecteerde patiënten. Een actiever testbeleid kan volgens hem bijdragen aan het terugdringen van hiv: "Een hiv-test moet veel sneller tot het routinepakket van algemene artsen gaan behoren. Bij klachten als aanhoudende moeheid, nachtzweten of onbegrepen gewichtsverlies moet anno 2007 ook aan hiv gedacht worden. Het doen van een hiv-test blijft beladen, en gaat nog gepaard met uitvoerige counseling voor en na de test. Dat werkt drempelverhogend en artsen vermijden daarom vaak het doen van zo'n test. De testprocedure wordt daarom binnenkort vereenvoudigd. Door actief screenen kunnen infecties eerder en beter behandeld worden en wordt verspreiding van het hiv-virus tegengegaan."

Het genoemde artikel in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde verschijnt rond 1 december 2007.

Meer informatie:
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting OLVG, telefoon (020) 599 30 10.

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis
Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) is het enige, grote algemene ziekenhuis in Amsterdam dat letterlijk en figuurlijk midden in het hectische hoofdstedelijke leven staat. Het ziekenhuis koppelt topklinische patiëntenzorg aan een grote mate van gastvrijheid. Toonaangevend en vernieuwend zijn hierbij de sleutelwoorden. In het OLVG zijn vrijwel alle belangrijke specialismen vertegenwoordigd. Jaarlijks bezoeken ruim 290 duizend mensen de polikliniek, worden ongeveer dertienduizend mensen behandeld in dagbehandeling en vinden ruim negentienduizend meerdaagse opnames plaats.


---- --