Nicis: Utrechtse wijk Overvecht dé Parel van Integratie

26/11/2007 17:05



Nicis Institute



AMSTERDAM, 26 november 2007- Het project 'Van binnen naar buiten' in de Utrechtse wijk Overvecht is dé Parel van Integratie 2007. Minister Ella Vogelaar van Wonen Wijken en Integratie (WWI) heeft dat vanmiddag in Het Sieraad in Amsterdam bekend gemaakt, tijdens de manifestatie Parels van Integratie (WWI). In de wijk Overvecht werden 367 huishoudens in flats bezocht om het contact tussen bewonersgroepen te vergroten. Een flatwoning fungeert als uitvalsbasis voor de huisbezoeken. Zo worden mensen bereikt die niet zelf hulp zoeken of niet weten waar ze terecht kunnen met vragen. De aanpak heeft nu al geleid tot deelname van 92 mensen aan diverse activiteiten in de wijk. Dit leidde tot ontmoeting, dialoog en toenadering tussen de verschillende bewonersgroepen.

De beste integratieprojecten van Nederland, succesvolle initiatieven gericht op de actieve inzet van burgers, dat zijn de Parels van Integratie. Om die projecten te ontdekken, stelde het Kennisnet Integratiebeleid en Etnische Minderheden (KIEM), onderdeel van Nicis Institute, het Comité van Parelvissers in. Het Comité selecteerde acht Parels van Integratie uit 109 inzendingen. De door hen geselecteerde Parels zetten thema's als burgerparticipatie en wijkaanpak in een nieuw daglicht.

Het Comité van Parelvissers had grote bewondering voor alle acht genomineerden. "Elke Parel is een glansrijk voorbeeld van een geslaagd initiatief, met mogelijke uitstraling naar andere steden." Het project in Utrecht stak daar echter nog bovenuit, vanwege de kleinschaligheid en de organisatie midden in de woonomgeving. De persoonlijke benadering sprak het Comité zeer aan. Ook het aanbod van hulp in combinatie met het streven naar zelfredzaamheid van de buurtbewoners, is volgens het Comité zeer positief.

Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie zei tijdens de manifestatie te hopen dat de parels van Integratie als inspiratie zullen dienen voor heel Nederland, en zal daarom verschillende projecten bezoeken. Tijdens de manifestatie beloofde zij om zelf een middag mee te draaien in Utrecht. "Ik neem de zorgen van autochtonen die hun wijken zien veranderen serieus. Maar ik wil niet in onvrede blijven steken. Ik wil perspectief bieden. De enige keus die we hebben, is dat we samen verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving. Er is geen andere weg dan de gezamenlijke. Op werk, op school, maar vooral ook in de eigen buurt of wijk: zorg dat je erbij hoort!"

Naast dé Parel van Integratie in Utrecht zijn de andere Parels:


1. Bijlmer Experience - Amsterdam

2. Unieke Brink - Enschede

3. Met Kleur de Wijk in - Groningen

4. Keten in de buurt - Oss

5. Hart voor Elkaar - Roosendaal

6. Vrouwencentrum Delfshaven - Rotterdam

7. Tilburg Trots, Doe je ding - Tilburg

De manifestatie Parels van Integratie werd mogelijk gemaakt door bijzondere medewerking van het ROC Amsterdam. Leerlingen van het ROC zorgden voor ontvangst catering en konden daarmee studiepunten verdienen.

KIEM startte in 2005 het traject Parels van Integratie om duidelijk te maken wat de kracht is van succesvolle integratieprojecten. Sinds 2005 kunnen mensen jaarlijks hun eigen Parel aanmelden. De selectie van de Parels vindt plaats op basis van een beoordelingsmethodiek. Deze methodiek is dit jaar speciaal ontwikkeld door onderzoeker dr. Hendrik Wagenaar. Als specialist op het gebied van stadswijken en burgerbestuur is hij verbonden aan het departement Bestuurskunde van de Universiteit Leiden.





http://www.nicis.nl

http://www.nicis.nl/pers