Politie Twente

Persbericht Politie Twente 26 november 2007

Demonstrerende scholieren in Twente

Een groot aantal demonstrerende scholieren hebben maandag de 26e november voor de nodige overlast gezorgd in Twente. Een aantal van hen is aangehouden.

In Almelo, Hengelo, Oldenzaal, Nijverdal, Haaksbergen en vooral Enschede hebben scholieren die demonstreerden tegen de lesuren problematiek, maandag 26 november voor de nodige overlast gezorgd. Grote groepen scholieren togen van de diverse scholen richting de gemeentehuizen in de plaats waar hun school staat. In Twente varieerde dit tussen ongeveer 75 in Haaksbergen tot ruim 500 in Enschede

In Haaksbergen werd rond 11.00 uur gemeld dat een groep scholieren voor het gemeentehuis stonden en duidelijk maakten met geschreeuw dat ze het niet eens waren met genomen besluiten. Door de loco-burgemeester werden ze toegesproken en hierop bleef het rustig en ging men terug naar school. Een klein groepje probeerde zich daaraan te onttrekken maar ook zij werden even later naar school teruggestuurd.

Ook in Nijverdal bleef het betrekkelijk rustig, al zag een deel van een groep van ongeveer 200 scholieren, kans om het gemeentehuis in te gaan. Na wat gezang en geschreeuw, verliet men het pand weer en werden ze buiten met behulp van een megafoon door iemand vanuit het gemeentehuis toegesproken. Hierop vertrok de hele groep weer en bleef het rustig.

In Oldenzaal verzamelde zich rond de middagpauze een groep van ongeveer 100 scholieren bij het Carmelcollege aan de Lyceumstraat. Deze scholieren probeerden bij de diverse locaties van het Carmelcollege medestanders te krijgen, doch die bleven binnen. Op het Plechelmusplein in Oldenzaal werden daarna enkele eieren gegooid tegen het gemeentehuis en trof de politie midden op het plein een doos tomaten onbeheerd aan. De tomaten zijn meegenomen naar het bureau. De rust was ook in Oldenzaal weergekeerd.

Ongeveer 150 scholieren waren in Almelo al wat gewelddager en er werd met eieren gegooid in de richting van het gemeentehuis en politiemensen. Zes personen van tussen de 13 en 16 jaar werden aangehouden. Nadat twee demonstranten in het gemeentehuis met de wethouder hadden gesproken ging men weer richting school. Toch vonden twee jongens het nodig om op de Galerij in Almelo een reclamebord te vernielen. Ook zij, Almeloers van 14 jaar, zijn aangehouden en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

In Hengelo had zich tegen 11.00 uur een groep van rond de 300 leerlingen verzameld voor het gemeentehuis aan het Burgemeester Jansenplein. Ook in Hengelo ging het er al iets gewelddadiger aan toe en er werd met diverse goederen in de richting van het gemeentehuis gegooid. In totaal werden vier jongeren van tussen de 14 en 17 jaar aangehouden in verband met het gooien van zwaardere voorwerpen als flessen met frisdrank en vuurwerk. Alle vier zijn na verhoor weer heengezonden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook werden van een groot aantal jeugdigen de namen genoteerd waarvan gezien was dat door hen met eieren was gegooid in de richting van het gemeentehuis dan wel in de richting van personen die bij het gemeentehuis stonden. Zij worden doorverwezen naar Halt.

Gedurende het afgelopen weekend was in Enschede informatie verzameld met betrekking tot mogelijke demonstraties waarbij door wijk en jeugdagenten contact is geweest met de diverse scholen. Maandagmorgen rond 10.45 uur bereikte de politie het bericht dat een grote groep scholieren op luidruchtige wijze richting het stadhuis van Enschede aan het van Loenshof toog, waarbij op het Van Heekplein o.a. met zwaar vuurwerk werd gegooid. Bij het stadhuis verzamelde zich een grote groep die met tomaten en eieren het stadhuis en de politiemensen die daar stonden bekogelden. De groep werd steeds groter en groeide uit tot rond de 500 personen die zich bij de supermarkten in de buurt voorzagen van de nodige eieren en tomaten. Opvallend was dat een groot aantal scholieren zich distantieerden van het gooien met eieren en vuurwerk en zij verlieten het Van Loenshof vrijwillig. Toen er voldoende politiemensen aanwezig waren werd de groep verdreven waarna men in delen uit elkaar ging en er de nodige overlast werd bezorgd in met name de Klanderij, winkelcentrum de Zuidmolen, het Van Heekplein en het NS Station. In de parkeergarage van de Zuidmolen werd een parkeerhek vernield. Verder werd op aanraden van de politie door winkeliers in de winkelcentra de Klanderij en de Zuidmolen en op het Van Heekplein en het NS Station tijdelijk hun winkels gesloten. Dit om te voorkomen dat de scholieren daar naar binnen kwamen. Na verloop van tijd werd het rustiger en omstreeks 13.00 uur konden de winkeliers hun winkels weer openen en keerden de leerlingen terug naar hun scholen. Op dit moment is er in Enschede nog niemand aangehouden, maar het wordt niet uitgesloten dat er de nodige aanhoudingen zullen volgen naar aanleiding van door politiemensen gedane waarnemingen dan wel aan de hand van gemaakte opnames.

Jan Camphuis: 053-4555350


---- --