BedrijfsautoRAI

De nieuwe Volvo FH en Volvo FH16

(11/26/2007)
Medio 2008 lanceert Volvo Trucks een nieuwe generatie zware vrachtwagens in Europa. Zowel de Volvo FH, de bestseller van het bedrijf voor de sector langeafstandsvervoer, als de Volvo FH16, het boegbeeld op de markt met de grootste trekkracht, worden vernieuwd. De productie van beide modellen is gepland voor het derde kwartaal van 2008. Maar klanten kunnen al vanaf december 2007 bestellingen plaatsen voor de nieuwe vrachtwagens.

âOp dit moment is er een enorme vraag naar onze vrachtwagens. Dit leidt tot abnormaal lange levertijdenâ, zegt Claes Nilsson, President Europe Division bij Volvo Trucks. âPrecies daarom krijgt de klant de mogelijkheid om ruim op tijd bestellingen te plaatsen voor deze vrachtwagens, die pas in het derde kwartaal van 2008 beschikbaar zijn.â

Comfort, functionaliteit en veiligheid
Wat krijgt de klant precies? Volvo geeft nog niet alle details prijs. Wat zeker is, is dat de nieuwe modellen in elk geval een stuurcabine met een totaal nieuw design krijgen. De focus ligt hierbij op de verdere versterking van de eigenschappen die klanten in de vorige modellen ook al enorm waardeerden: comfort, functionaliteit en veiligheid.

Ruimte, licht en handige opbergruimtes
âWe hebben een chauffeursomgeving gecreëerd die meer ruimte, licht en sterk verbeterde opbergmogelijkheden biedtâ, zegt Christer Pehrsson, Business Area Manager voor langeafstandsvervoer bij Volvo Trucks. âHet nieuwe ontwerp is gebaseerd op een nauwgezette analyse van de behoeften en wensen van de chauffeur: wat hij nodig heeft als hij rijdt én stilstaat. De chauffeur moet efficiënt in zijn vrachtwagen kunnen werken. Maar er ook comfortabel in leven.â

Meer ruimte in het chauffeursgedeelte
De opbergruimtes boven de chauffeurstoel zijn opnieuw ontworpen. Je hebt het gevoel dat er veel meer ruimte is en de chauffeur kan zich veel gemakkelijker bewegen binnen de cabine. Rolluiken vergemakkelijken het openen en sluiten. Ook het dashboard heeft een nieuw design en geeft de chauffeur extra ruimte. De console voor de geautomatiseerde I-Shift-versnellingsbak en de Powertronic-transmissie staat nu wat verder van de chauffeurstoel. Ook dat geeft meer ruimte.

Opbergruimte onder het bed
Door een aantal opbergvakken te verplaatsen en er extra te creëren, is de totale opbergruimte vergroot, terwijl het interieur toch groter aanvoelt. Bovendien zijn de nieuwe oplossingen flexibeler. Zo kunnen de chauffeurs hun leefruimte nu nog meer naar eigen wens indelen.

Meer mogelijkheden om te ontspannen
Het comfort in de cabine is behoorlijk verbeterd. Vooral via meer mogelijkheden om te ontspannen. Wat is er nieuw? Een groter bed met verstelbare rugsteun en een hogere positie voor een meer comfortabele zithoogte. De bijrijderstoel kan in de nieuwe modellen 90º draaien en in een hoek van 15º achterover hellen. Het krachtige audiosysteem biedt mogelijkheden tot het inpluggen van USB, AUX, MP3 en tv.

Een lichtkwaliteit die uniek is voor de sector
âWe hebben hard gewerkt aan een betere verlichting in de cabineâ, zegt Christer Pehrsson. âWe hebben goed nagedacht over de positie van de zeventien lichtbronnen. De vooruitstrevende lichtschakelaars â inclusief een dimmer â maken het mogelijk om volgens de behoefte zelf de hoeveelheid licht te bepalen. Rode nachtverlichting behoort ook tot het pakket. Ons verlichtingssysteem behoort tot de beste op de markt.â

Betere zichtbaarheid
De verbetering van het zicht onder alle weersomstandigheden heeft hoge prioriteit gezien Volvo Trucksâ veiligheidsvisie. Daarom sturen in de nieuwe Volvoâs regensensoren de ruitenwissers aan. De sensoren detecteren automatisch of het regent en de hoeveelheid neerslag, en passen snelheid en interval van de ruitenwissers aan. Meedraaiende lampen die het zicht verbeteren in bochten en tijdens het draaien en keren zijn een andere oplossing die op de Volvo FH geïntroduceerd wordt.
In de zomer van 2008 onthullen we nóg meer nieuwe veiligheidsaspecten.

Volvo FH16 â Het meest exclusieve lid van de familie De meeste veranderingen op de nieuwe Volvo FH zijn ook van toepassing op de FH16. Maar als paradepaard van Volvo krijgt de Volvo FH16 nog een heleboel unieke extraâs mee. âKlanten die kiezen voor de Volvo FH16, willen iets heel speciaals. En dat is precies wat ze krijgenâ, zegt Christer Pehrsson.

Het comfortniveau in de FH16 is van uitzonderlijke kwaliteit. De kleuren waarmee het interieur is afgewerkt, versterken het exclusieve gevoel: paarsblauw met bronzen accenten in alle stoffen en bekleding. Zelfs in het stuurwiel. Het dashboard krijgt óók een unieke afwerking in bronskleurige tinten. Het FH16-embleem komt terug op een aantal plaatsen in de cabine, onder meer geborduurd in de deurpanelen.

Een goede chauffeursomgeving trekt de beste chauffeurs aan âDe Volvo FH en FH16 zijn ontworpen voor zware transporttaken met strenge productiviteitseisenâ, zegt Claes Nilsson. âOmdat wij de chauffeur de mogelijkheden bieden om eersteklas prestaties te leveren, dragen we bij tot de rentabiliteit van onze klanten. Wat meer is, dit maakt het ook voor hen gemakkelijker om de beste chauffeurs aan te trekken.â

De nieuwe kenmerken op een rij
De nieuwe chauffeursomgeving zal vanaf midden december 2007 in Europa gespecificeerd kunnen worden op de Volvo FH en de Volvo FH16. Een overzicht.

Nog comfortabeler rijden

* Stuur en armleuning afgewerkt met leder.
* Een duidelijk en overzichtelijk dashboard, mét Adblue-meter.
* Een dashboard met meer ruimte in het chauffeursgedeelte.
* Nieuwe controleconsole voor I-Shift en Powertronic, met meer grip en op een andere plaats, voor meer rijcomfort.

Slimmere opbergmogelijkheden creëren meer ruimte
* De opbergruimtes boven in de cabine laten meer hoofdruimte en geven het gevoel dat de ruimte groter is. Rolluiken vergemakkelijken het openen en sluiten.

* Netzak aan de zijkant van de centrale console.
* Gemakkelijk toegankelijke opbergruimtes, zoals vakken onder het bed met veel meer capaciteit en een flexibelere indeling dan voorheen.

Comfort maakt het chauffeursleven aangenamer in de cabine
* Krachtig audiosysteem met mogelijkheden voor USB, AUX en MP3 inputs.

* Hoger bed met betere matras en verstelbare rugsteun voor comfort en flexibiliteit.

* Keuze uit een uitgebreid assortiment hoogkwalitatieve stoffen.
* Bijrijderstoel 90º draaibaar.

* Afstelbare binnenverlichting.

* Fabrieksklaar voor installatie van flatscreen tv, aansluitbaar op het audiosysteem.

Nieuwe veiligheidsaspecten voor beter zicht

* Zijwaarts gerichte lampen voor beter zicht in bochten en tijdens het draaien en keren.

* Ruitenwissers met regensensoren.