IFAW


Laagland gorillas, "de vier van Taiping", worden naar kameroen teruggebracht

(Pretoria, Zuid-Afrika - 14 september 2007) - De vier westelijke laaglandgorilla's, vertederend aangeduid als "de vier van Taiping", zullen in de week van 28 november tot 3 december 2007 naar Kameroen worden teruggebracht. De Zuid-Afrikaanse onderminister van Wetenschap en Technologie, Derek Hanekom, maakte de plannen en het tijdschema voor de overplaatsing van de dieren vandaag officieel bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in Pretoria Zoo.

Daarmee komt een eind aan een vervolgverhaal van vijf jaar over deze vier dieren, die in 2002 in Maleisië voor het eerst grote internationale bekendheid kregen. In dat jaar werden de vier jonge gorilla's (een mannetje en drie wijfjes) illegaal naar de dierentuin van Taiping in Maleisië gesmokkeld met gebruikmaking van valse documenten.

De Maleise regering schakelde de Beheerautoriteit van CITES (de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten) in, liet beslag op de dieren leggen en gelastte hun overplaatsing naar Pretoria Zoo, waar ze sinds 2004 verblijven.

De feestelijke bijeenkomst die eerder vandaag plaatsvond en waarbij onderminister Hanekom als gastheer optrad, werd bijgewoond door overheidsfunctionarissen uit Maleisië en Kameroen en door vertegenwoordigers van IFAW (International Fund for Animal Welfare - www.ifaw.org), die de overplaatsing van de gorilla's financiert.

Het IFAW heeft samen met andere organisaties zoals de Pan African Sanctuary Alliance (PASA), de Last Great Ape Organisation (LAGA), de International Primate Protection League (IPPL) en Born Free, voortdurend gelobbyd om de gorilla's naar Kameroen te laten terugkeren.

Onderminister Hanekom bedankte de regeringen van Maleisië en Kameroen voor het feit, dat ze in het belang van de gorilla's hadden gehandeld door ze terug te laten keren naar Kameroen. Ook sprak hij zijn erkentelijkheid uit aan de particuliere organisaties die op dit besluit hadden aangedrongen.

Hoewel de omstandigheden waaronder de destijds jonge gorilla's werden gevangen niet precies bekend zijn, zijn ze vrijwel zeker slachtoffers van de handel in `bushmeat'. Als volwassen gorilla's worden gedood, is het de jagers bijna altijd om het vlees te doen. Hun jongen worden verkocht, maar minstens vier van de vijf baby's komen daarbij om het leven omdat ze niet op tijd verantwoorde verzorging krijgen.

"We willen hiermee een krachtig signaal afgeven, dat de internationale gemeenschap illegale dierensmokkelaars en stropers niet tolereert", zei onderminister Hanekom.

De gorilla's zullen naar hun geboorteland Kameroen terugkeren op officieel verzoek van de regering van Kameroen, een verzoek dat door het IFAW werd gesteund.

"Het IFAW heeft er samen met andere particuliere organisaties voortdurend en intensief bij de betrokken regeringen op aangedrongen op de naleving van de CITES-regels toe te zien en ervoor te zorgen dat de gorilla's terugkeren naar Kameroen", aldus Christina Pretorius van het IFAW.

"We zijn ontzettend blij dat er nu een definitief besluit is genomen. In nauwe samenwerking met NZG in Zuid-Afrika zullen we er nu op toezien dat "de vier van Taiping" later dit jaar veilig in Kameroen zullen terugkeren."

In november 2007 worden de gorilla's overgebracht naar het Limbe Wildlife Centre in Kameroen, een beschermd gebied waar de gorilla's de meeste kans maken om aan hun nieuwe omgeving te wennen.

De hoofdverzorger van de gorilla's in Limbe zal vóór de overplaatsing enige tijd met de dieren doorbrengen in National Zoological Gardens (NZG) in Pretoria, Zuid-Afrika. Verder zal een apenverzorger van de NZG in Zuid-Afrika met de gorilla's meereizen naar Kameroen om de overgang naar de nieuwe omgeving zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen.

Dat Limbe bereid is de gorilla's te ontvangen werd bevestigd door Dr. Clifford Nxomani, directeur van de NZG. Hij leidde de Zuid-Afrikaanse delegatie die het gebied in augustus samen met functionarissen van de betrokken instanties bezocht.

"De National Zoo heeft "de vier van Taiping" naar beste kunnen onderdak gegeven. We zullen er in goed overleg met de betrokken partijen op toezien, dat deze vier jonge gorilla's veilig worden overgeplaatst", zei Dr. Nxomani.

Het Limbe Wildlife Centre is door de regering van Kameroen, het IFAW en andere particuliere organisaties erkend als centrum dat over de specialistische kennis beschikt om de zorg de gorilla's op lange termijn op zich te kunnen nemen.

Limbe is aangesloten bij de Pan African Sanctuaries Alliance (PASA), een samenwerkingsverband van Afrikaanse opvangcentra voor apen.

Alle belangstellenden worden uitgenodigd "de vier van Taiping" nog voor begin november 2007 in Pretoria Zoo te bezoeken, want daarna gaan de dieren in quarantaine en worden ze op hun reis voorbereid.

Neem voor mediagerelateerde informatie contact op met: Kristin Klose (Ministerie van Wetenschap en Technologie) Tel: +27 12 843 6785 of +27 82 902 9530
E-mail: Kristin.klose@dst.gov.za

Christina Pretorius (IFAW Zuid-Afrika)
Tel: +27 21.424 2086 of +27 82.330 2558
E-mail: cpretorius@ifaw.org

Neem voor een bezoek aan de dierentuin contact op met: Craig Allenby (National Zoological Gardens, Pretoria, Zuid-Afrika) Tel: 012 328 3265
E-mail: craig@zoo.ac.za

Een van de vier gorillas die tussen 28 november en 3 december 2007 naar Kamerioen terug wordt gebracht.

RSS © 2007 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands