Universiteit Leiden


* woensdag 28 november 13.45 uur
Elianne van Steenbergen
Work-family facilitation: A positive psychological perspective on role
combination
Faculteit: Sociale wetenschappen
Promotor: prof.dr. N. Ellemers

De Win-Win van Werk en Gezin: Medewerker en organisatie kunnen profiteren van een goede werk-privé combinatie Het combineren van betaald werk met werkzaamheden thuis pakt vaak heel positief uit. Medewerkers kunnen in hun werk profiteren van zaken die zij thuis meemaken, en andersom. Het combineren van activiteiten geeft positieve energie, mensen doen nieuwe kennis en vaardigheden op, het maakt hen efficiënter, en het leert relativeren. Vrouwen ervaren deze voordelen nog sterker dan mannen.
Medewerkers die een goede combinatie van werk en privé ervaren voelen zich prettiger en presteren beter op het werk. Ook zijn er positieve effecten voor hun lichamelijke gezondheid, ziekteverzuim, en kansen op burnout. Investeren in een goede werk-privé combinatie is een win-win voor medewerker en organisatie.
Deze conclusies volgen uit promotieonderzoek van Elianne van Steenbergen aan van de Universiteit van Leiden. Hiervoor is over een periode van 4 jaar grootschalig onderzoek verricht binnen ING. De uitkomsten van dit onderzoek zijn opvallend omdat in eerder onderzoek bijna alleen aandacht geweest is voor de negatieve kant van de combinatie werk-privé. Ook het maatschappelijk debat gaat vrijwel uitsluitend over de stress en problemen die hiermee gepaard kunnen gaan. Dit onderzoek geeft inzicht in de positieve kant van het combineren van betaald werk met werkzaamheden thuis. De heersende organisatiecultuur en leidinggevenden kunnen medewerkers stimuleren om zich op de positieve kant te richten. Het is hierbij van belang dat organisatie, leidinggevenden, en collegas de meerwaarde die het combineren van werk en thuis kan hebben erkennen in plaats van mogelijke problemen te benadrukken.

In verband met de verbouwing in het Academiegebouw vinden de promoties plaats in de Lokhorstkerk (Pieterskerkstraat)