Universiteit Leiden


* woensdag 28 november 15.00 uur
Rifka Peeters
Don't be afraid! Population PK-PD modeling as the basis for individualized dosing in children and critically ill Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Promotoren: prof.dr. M. Danhof en prof.dr. D. Tibboel (EUR)

Het onderzoek in dit proefschrift heeft betrekking op het opstellen van rationele doseringsschemas voor het veilige gebruik van de slaapmiddelen midazolam en propofol bij kinderen na grote chirurgische ingrepen en voor volwassen op Intensieve Care afdelingen.
In de afgelopen jaren is duidelijk vastgesteld dat doeltreffende sedatie de uitkomst van de behandeling van patiënten op de afdeling intensieve care sterk verbetert. Een groot probleem is echter dat daarvoor zeer sterk uiteenlopende doseringen van de meest gebruikte sedativa midazolam en propofol nodig zijn. Op dit moment zijn er geen duidelijke richtlijnen op basis waarvan de dosering individueel kan worden aangepast. Dat geldt in het bijzonder voor kinderen.
In dit proefschrift wordt onderzoek beschreven naar zgn. populatie farmacokinetische en farmacodynamische (PK-PD) modellen waarmee de dosering van midazolam en propofol individueel kan worden aangepast. Dat onderzoek heeft opgeleverd dat verschillende factoren, waaronder lichaamsgewicht, mate van ziekte, hartfalen en leverdoorbloeding belangrijke voorspellers zijn van de optimale doseringen. Voor propofol blijkt dat kinderen hogere doses dan volwassenen nodig hebben op basis van verschillen in farmacokinetiek en niet door verschillen in gevoeligheid. Ook heeft propofol een beter voorspelbaar effect bij kinderen dan midazolam. Bij volwassen intensive care patiënten blijkt de mate van ziekte belangrijk te zijn voor de diepte van sedatie, waarbij ziekere patiënten minder propofol nodig hebben. De opgestelde PK-PD modellen vormen een basis voor individualisering van de doseringen van propofol en midazolam in de klinische praktijk.

In verband met de verbouwing in het Academiegebouw vinden de promoties plaats in de Lokhorstkerk (Pieterskerkstraat)