Persuitnodiging: conferentie 'Equal Opportunities for All'

22/11/2007 10:04



VNG



Goed burgerschap en betrokkenheid van mensen bij de samenleving zijn van groot belang om Europa leefbaar te houden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert op 28 en 29 november een tweedaagse internationale conferentie over dit onderwerp.

De leefbaarheid van onze lokale samenleving staat hoog op de agenda van lokale bestuurders. In veel Europese landen komen initiatieven van de grond die als doel hebben mensen een omgeving te bieden waarin ze zich kunnen ontwikkelen, waarin ze zich verantwoordelijk voelen voor wat er om hen heen gebeurt en waarin ze zich thuis kunnen voelen. Dit is niet altijd even gemakkelijk omdat sommige groepen mensen minder kansen hebben dan anderen om mee te doen en daardoor worden uitgesloten van deelname aan de samenleving.

Tijdens de conferentie komen bestuurders uit dertig Europese landen bijeen om met elkaar naar oplossingen te zoeken. Aan de hand van thema's als sociale cohesie, kinderopvang, migranten ondernemerschap, huisvesting, diversiteitmanagement, en vraagstukken rond daklozen, kinderopvang en jongeren, bespreken zij hoe iedereen mee kan doen aan de samenleving. Ruim zestig verschillende internationale steden en projecten laten zien voor welke aanpak zij hebben gekozen en wat de resultaten zijn.

Programma
Beide dagen starten met een plenair programma onder voorzitterschap van Wim Deetman (voorzitter VNG). Op de tweede dag spreekt Z.K.H. Prins Constantijn der Nederlanden als voorzitter van de Board of The Hague Process on Refugees and Migration (THP). Andere gastsprekers zijn onder andere:
- Rita Süssmuth (voormalig voorzitter van de Duitse Bondsdag)
- Ruud Lubbers (voormalig commissaris UNHCR)

- Ahmed Aboutaleb (staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
- Ronald Bandell (Burgemeester Dordrecht en voorzitter VNG-commissie Asiel en Integratie)
- Lenia Samuel (Deputy Directeurr General voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen van de Europese Commissie)
- Jeremy Smith (secretaris-generaal van de Council of European Municipalities and Regions).

Het middagprogramma van beide dagen bestaat uit deelsessies waarin de lokale aanpak en voorbeelden centraal staan. Na afloop van de conferentie presenteert Wim Kuiper (lid van de directieraad van de VNG) de definitieve 'declaratie gelijke kansen voor iedereen' die door alle Europese verenigingen van gemeenten wordt onderschreven.

De voertaal tijdens het congres is Engels. Het plenaire ochtendprogramma wordt vertaald in het Nederlands, Grieks en het Frans.

Mooiste gedicht
Op woensdagavond 28 november wordt de winnaar bekend gemaakt van een gedichtenwedstrijd over gelijke kansen en werk. Aan deze wedstrijd deden zeshonderd kinderen uit Den Haag mee. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een speciale voorstelling van het Residentie Orkest voor de vierhonderdvijftig conferentiedeelnemers en minimaal duizend bezoekers uit Den Haag. De toegangsprijs voor deze avond is een cadeautje uit eigen huis, maar daar krijgt de bezoeker wel een cadeautje van een ander voor terug.

Uitnodiging
De pers is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de conferentie en/of het Residentie orkest. U kunt zich aanmelden bij Nellie Monroy, secretariaat VNG, telefoon 070 373 8472. Op verzoek krijgt u het dagprogramma van de conferentie en/of het avondprogramma met het Residentie Orkest toegestuurd.

Locatie
World Forum Convention Center
Churchillplein 10
Den Haag

Den Haag, 22 november 2007





http://www.vng.nl.




Vereniging Nederlandse Gemeenten