Waterschap Noorderzijlvest


Website Noorderzijlvest > Actueel > Persberichten > Waterschap Noorderzijlvest toont hoog ambitieniveau met beperkte lastenverhoging

Waterschap Noorderzijlvest toont hoog ambitieniveau met beperkte lastenverhoging

Het Algemeen Bestuur van het waterschap Noorderzijlvest spreekt zich op woensdag 28 november uit over het Beleidsjaarplan 2008, ook wel begroting genoemd. Hierin staan de plannen voor de drie taken van het waterschap: waterkwaliteit, waterkwantiteit en waterkering en de belastingtarieven voor deze taken. Het waterschap heeft zich voor 2008 een aantal belangrijke doelen gesteld, die leiden tot een veiliger woon- en werkgebied, schoner water en voldoende water. Het Dagelijks Bestuur stelt een gemiddelde verhoging van de lastendruk voor van 4,5 procent, terwijl in de Perspectiefnota 2008-2012 voor 2008 een verhoging was voorzien van 4,8 procent.

Onderdeel van de plannen is de voltooiing van de sanering van de oude afvalwaterleiding Groningen-Delfzijl. Ook worden de waterkeringen getoetst conform de nieuwe randvoorwaarden en zal de vernieuwde rioolwaterzuivering Leek operationeel zijn. De waterberging deel Roden-Norg wordt voor 40 procent gerealiseerd. De bestuurlijke transparantie en verantwoording worden verbeterd. Door de processen nog efficiënter en doelmatiger uit te voeren, wordt de lastendruk voor de burger zoveel mogelijk beperkt.

Voor het zuiveren van het rioolwater stelt het Dagelijks Bestuur van het waterschap een tariefverhoging voor van EUR 54,60 naar EUR 57,90 per vervuilingeenheid. Het tarief voor waterkering blijft door het inzetten van de algemene reserve in 2008 gelijk aan dat van 200 7. De gemiddelde kostenstijging voor de taak waterkwantiteit bedraagt 3, 2 procent.

Bij de taak waterkwaliteit is voor het jaar 2008 voor nieuwe projecten, zoals de renovatie en nieuwbouw van verschillende rioolwaterzuiveringsinstallaties en verbeteringswerken transportstelsels een bedrag opgenomen van EUR 15,9 miljoen.

Ook in de waterkwantiteit wordt in de komende jaren flink geïnvesteerd. Zo zal de aanleg van de waterberging in Noord Drenthe van start gaan. Hiervoor is voor 2008 een bedrag opgenomen van EUR 4,2 miljoen. Het baggeren en saneren van de kanalen en waterlopen vraagt daarnaast in 2008 een investering van EUR 4,7 miljoen.

Voor de taak waterkering is in 2008 een investering opgenomen van EUR 3,3 miljoen voor de aanpassing steenbekleding dijkdeel Eems.

De totale lasten van het waterschap Noorderzijlvest in 2008 bedragen EUR 61,1 miljoen (tegen EUR 60,1 miljoen in 2007). Door onder andere de inzet van een deel van de algemene reserves (EUR 1,2 miljoen) wordt de tariefstijging binnen de perken gehouden. Aan het Algemeen Bestuur worden tevens voorstellen voorgelegd voor de bestemming van de extra dividenduitkering van de Nederlandse Waterschapsbank.

Het Algemeen Bestuur bespreekt woensdag 28 november het Beleidsjaarplan en zal dan ook de tarieven voor het jaar 2008 vaststellen.