Project Gemeente Westland

meer bedrijfsleven in onderwijs
Meer onderwijs in bedrijfsleven, meer bedrijfsleven in onderwijs Publicatiedatum: 23-11-2007

Onderwijs, bedrijfsleven en de gemeenten Westland en Midden-Delfland gaan nauw samenwerken om beter en sneller in te kunnen spelen op de ontwikkelingen in hun omgeving. Alle partijen zijn vertegenwoordigd in het Samenwerkingsverband Onderwijs Bedrijfsleven Westland (SOB Westland), onder de titel ´Talenten vinden, Talenten binden en Talenten benutten´. Op 28 november wordt hiervoor een overeenkomst ondertekend.

De aanleiding voor het project is de constatering dat het Westland innovatief is, maar veranderende eisen aan werknemers en het groeiende tekort aan hoger opgeleiden zijn een bedreiging. Ook speelt mee dat het tuinbouwcluster in Westland in toenemende mate de concurrentie aan moet gaan met branches en andere regios om talentvolle jongeren te trekken. Verder is het nodig dat opleidingen beter aansluiten bij de behoeften en wensen van het bedrijfsleven en zal ook het bedrijfsleven gebruik moeten maken van de kennis in het onderwijs. Ten slotte is het ook belangrijk dat jongeren op een goede manier kennis moeten kunnen maken met het bedrijfsleven.

De basisactiviteit van het SOB Westland is de loketfunctie. Onderwijs en ondernemers kunnen hier terecht voor hun vragen, behoeften en wensen. Daarnaast zijn er deelprojecten, zoals een campagne om aan de hand van bedrijfsbezoeken, businesscases, etc. jongeren kennis te laten maken met de mogelijkheden in het gebied. Ook jongeren in Westland zelf moeten een juist beeld krijgen van de mogelijkheden die hier worden geboden. Dit vraagt om een verbreding van de beroepenveld oriëntatie van jongeren en om veel interactie tussen school en bedrijfsleven. Verder wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van (nieuwe) leerlijnen die aansluiten op ontwikkelingen binnen de regio en het benutten van studenten, docenten en lectoren voor bedrijfsvraagstukken

Deelnemende partijen
Aan het Samenwerkingsverband Onderwijs bedrijfsleven Westland nemen de volgende partijen deel:

- Interconfessionele Scholengemeenschap Westland (ISW)
- Holland College

- Mondriaan Onderwijsgroep

- Haagse Hogeschool

- Hogeschool INHOLLAND

- Wellant College

- Gemeente Westland

- Gemeente Midden-Delfland

- Onderwijs Techno Centrum Haaglanden

- LTO Noord Glaskracht

- VNO-NCW Westland-Delfland

- MKB Westland

- Kamer van Koophandel Haaglanden

- Kenniscentrum Aequor

- Herman Broerenschool

- Patijnenburg