Woensdag 28 november 2007, nummer 58

15 GEMEENTEN PROEF MET TOEZICHT OP DE DRANK- EN HORECAWET

Gemeenten gaan in de toekomst zelf het toezicht uitoefenen op de Drank- en Horecawet (DHW). Vooruitlopend op de wetswijziging die hiervoor nodig is, zijn vijftien gemeenten/regio's geselecteerd om vanaf januari 2008 hiermee proef te draaien.

Dit betekent dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in deze gemeenten/regio's niet langer toezicht houdt op de naleving van de DHW.

Deze vijftien gemeenten zijn geselecteerd op basis van de voorstellen die ze hebben ingediend (visie op toezicht, aanpak van de alcoholproblematiek) en regionale spreiding..

De pilot is bedoeld om gedurende twee jaar duidelijk te krijgen hoe de toezichttaken in de praktijk het beste kunnen worden verdeeld. Nu is de VWA de enig aangewezen toezichthouder. Gemeenten zullen speciale aandacht besteden aan controle op de leeftijdsgrenzen. Jongeren onder de 18 jaar mogen alleen zwak-alcoholhoudende drank (zoals bier, wijn, mixdranken) kopen; jongeren onder de 16 mogen helemaal geen alcoholhoudende drank kopen.

Door gemeentelijke toezichthouders in de vijftien (regio's van) gemeenten aan te stellen kan het toezicht worden versterkt. Daarvoor stellen de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen voor de gehele pilotperiode (2008-2009) ruim vijf miljoen euro beschikbaar.

De aanpak van de alcoholproblematiek is een prioriteit van dit kabinet. Jongeren drinken immers meer en vaker dan tien jaar geleden. Bovendien beginnen ze op steeds jongere leeftijd met drinken. Toezicht op de controle van de leeftijdsgrenzen is een belangrijk instrument om het drankgebruik onder jongeren tegen te gaan.

De volgende vijftien (regio's van) gemeenten zijn geselecteerd voor deelname:


* Aalten, Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland


* Alkemade en Jacobswoude


* Appingedam, Delfzijl en Loppersum


* Geertruidenberg en Drimmelen


* Hoorn en Enkhuizen


* Katwijk


* Leeuwarden


* Maastricht


* Middelharnis, Dirksland, Oostflakkee en Goedereede


* Overbetuwe, Duiven, Lingewaard, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar


* Spijkenisse, Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne


* Steenwijkerland, Kampen, Staphorst en Zwartewaterland


* Texel


* Utrecht


* Vlaardingen


-o-o-o-

Noot voor redacties (