Gemeente Arnhem

Eerste resultaat Prachtwijken corporaties en gemeente (23-11-2007) Overleg tussen gemeente en woningcorporaties Vivare, Portaal en Volkshuisvesting over de investeringen in de vier Arnhemse Prachtwijken, heeft een eerste resultaat opgeleverd: de sociale programmas voor Malburgen en Presikhaaf en het programma Klarendal Kom Op worden gecontinueerd. Voor de vierde Arnhemse Prachtwijk, Het Broek, is op dit moment geen aparte afspraak gemaakt; het programma Onze buurt Het Broek loopt nog door tot eind 2008.

Vooruitlopend op verdere onderhandelingen over investeringen in de betreffende wijken, was het noodzakelijk voor Malburgen, Presikhaaf en Klarendal alvast een besluit te nemen, aangezien de sociale programmas die daar in uitvoering zijn, eind dit jaar aflopen. Op jaarbasis betekent dit voor Presikhaaf 2 ton, Malburgen 3 ton en Klarendal - 2 ton die gemeente en corporaties gezamenlijk betalen.

Een belangrijk eerste resultaat, aldus een gezamenlijke reactie van gemeente en corporaties. Het belang van continuering van bestaande programmas is voor ons allemaal duidelijk; deze afspraak onderstreept dat en geeft wijkbewoners de garantie dat we gezamenlijk verder gaan op de ingeslagen weg. Het sluit ook aan op de visie van de minister, om vooral ook door te gaan met de goede dingen in de verschillende wijken.

Basis voor de gesprekken tussen gemeente en corporaties over de investeringen zijn de Wijkactieplannen om de wijken tot prachtwijken te transformeren. Nu de financiering van de programmas Sociale Bouwstenen en Klarendal kom Op rond is, kunnen de betrokken partijen een volgende stap zetten. Daarin draait het om de vraag: welke onderdelen van de wijkactieplannen voor de verschillende wijken geven we prioriteit in 2008 en 2009, wie doet wat en hoeveel geld is daarvoor nodig? Ook in deze fase is een rol weggelegd voor wijkbewoners, die nog nader ingevuld moet worden.