Omwonenden Verkade fabriek bakken scharrel-protestkoekjes

28/11/2007 09:28



Stichting Wakker Dier




28 november 2007; Meer dan 100 omwonenden van de Verkade bakkerij in Zaandam bakken vanmiddag om 14 uur tegelijk scharrel-protestkoekjes. De omwonenden willen samen met Wakker Dier op deze ludieke wijze protesteren tegen Verkade die nog steeds legbatterij-eieren in haar koekjes stopt. Voor één middag wordt de Zaanse volkswijk gevuld met de scharrel-protestgeur van de bewoners. Meestal ruikt de wijk sterk naar de Verkade-fabriek.

De actie is onderdeel van de meerjarencampagne van Wakker Dier tegen het gebruik van legbatterij-eieren in koekjes, cake en mayonaise. Hanneke van Ormondt: 'Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig scharreleieren in de koelkast staan en winkels verkopen zelfs geen legbatterij-eieren meer. Maar fabrikanten als Verkade stoppen nog massaal ongemerkt legbatterij-eieren in hun koekjes. Dat kan écht niet meer.'

De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks 183 eieren. 140 als zichtbaar ei en 42 onzichtbaar verwerkt in uiteenlopende producten als koekjes, cake, mayonaise maar ook bijvoorbeeld shampoo. Hoewel vrijwel alle consumenten tegenwoordig diervriendelijkere eieren kopen, zijn de eieren die onzichtbaar in koekjes, cake en mayonaise verwerkt worden meestal nog legbatterijeieren. Miljoenen kippen slijten hiervoor nog een ellendig leven in de legbatterij. Daarin hebben ze minder dan een A4'tje leefruimte. In een legbatterijschuur zitten tienduizenden kippen zonder strooisel om te scharrelen, zonder legnest en zonder zitstok. Een groeiend aantal fabrikanten gebruikt inmiddels - meestal na overleg met Wakker Dier - diervriendelijkere eieren, zoals Bolletje, Remia sauzen, Ben en Jerry's ijs en Bakker Bart. In oktober waren de Amsterdamse coffeeshops wereldnieuws nadat ze op verzoek van Wakker Dier omschakelden naar meer verantwoorde spacecake: met scharrelei.

Onderzoeksbureau Team Vier deed dit najaar in opdracht van Wakker Dier representatief onderzoek onder consumenten naar hun mening over het gebruik van legbatterij-eieren in koekjes, cake en mayonaise: Acht van de tien consumenten willen dat fabrikanten overschakelen op scharreleieren en zijn hiervoor bereid een realistische meerprijs te betalen van vijf cent voor een pak van twee euro (+2.5%). Negen van de tien consumenten willen graag dat op de verpakking wordt vermeld wat voor soort eieren in een pak koekjes is verwerkt. Twee van de drie consumenten willen zelfs dat op de verpakking een waarschuwing komt als legbatterijeieren zijn gebruikt. Veel consumenten (34%) gaven daarnaast aan dat ze niet wisten dat er legbatterijeieren in koekjes, cake en mayonaise zitten en een deel (8%) dacht zelfs dat het legbatterijei al uit deze producten verbannen was.