SGP



26 - 11 - 07 | Bijdrage SGP mediabegroting

De SGP wil van zelfregulering naar co-regulering in de media. In een tijd waarin de media doordringen in alle hoeken van het bestaan is het meer dan ooit nodig dat ook anderen dan de mediamakers zelf aan de knoppen zitten. Al was het maar om jeugdigen te beschermen tegen allerlei ongewenste uitingen.
Een van de voorstellen van de SGP is een organisatie van ouders die (achteraf) programma's moet kunnen controleren en eventueel sancties uitdelen. In Amerika blijkt dat systeem goed te werken als rem op uitzendingen die kindonvriendelijk zijn. Minister Plasterk heeft al eerder door laten schemeren wel wat in dit SGP-plan te zien. Een andere suggestie van de SGP is de introductie van een electronische identiteitskaart en kaartlezer. Die moet voorkomen dat kinderen op chatsites worden benaderd en misleid door ouderen die zich als leeftijdgenoten voordoen om ze te verleiden tot bijvoorbeeld sexuele handelingen.


---

----------
Wetgevingsoverleg Mediabegroting
Van der Vlies

26 november 2007

Voorzitter. Het medialandschap bepaalt voor een belangrijk het karakter van onze cultuur. De minister vindt het een positieve ontwikkeling dat de omroep thuis, op de fiets en op het werk aanwezig is. De keerzijde is echter dat we verstrikt dreigen te raken in de invloed van de media. Weerbaarheid is noodzakelijk in een cultuur waarin de media helaas doordringen in alle hoeken en gaten van ons bestaan.

Juist in een tijd waarin de invloed van ouders op hun kinderen door de media afneemt, verdienen ouders meer ondersteuning en bevoegdheden om hun kinderen te beschermen. In de aan de minister aangeboden notitie doet de SGP-fractie daarvoor diverse voorstellen. Allereerst is een effectieve klachtenregeling noodzakelijk om ongewenste media-uitingen te kunnen bestrijden. Co-regulering moet in plaats van zelfregulering komen te staan. De SGP-fractie pleit daarom voor een ouderorganisatie die op basis van heldere normen achteraf programmaâs controleert. Klachten van deze ouderorganisatie moeten via het Commissariaat voor Media kunnen leiden tot boetes en forse maatregelen. Een soortgelijk voorbeeld leidt in de VS tot een effectieve samenwerking tussen ouders en media.

Ook pleit de SGP-fractie voor intensievere ondersteuning van ouders door middel van de Kijkwijzer. Uit onderzoek blijkt dat ouders behoefte hebben aan informatie over geschiktheid van programmaâs. Wil de minister ook verder gaan dan enkel informatie over schadelijkheid? Bovendien zou de Kijkwijzerkwalificatie opgenomen moeten worden in alle uitzendschemaâs en dient het tijdens de gehele uitzending in de hoek van het beeld zichtbaar te zijn. De SGP-fractie vraagt bovendien aandacht voor een merkwaardige onderscheid in beleid tussen TV en bioscoop. Vertoning van trailers is in de bioscoop gebonden aan de kwalificatie van de film. Voor de televisie gelden slechts de vastgestelde tijdstippen van 20:00 en 22:00 uur. Kan de minister bevorderen dat de binding aan de Kijkwijzerkwalificatie voor de televisie ook gaat gelden na deze tijdstippen?

Bescherming van jongeren op internet is tevens een punt van zorg van de SGP-fractie. Vooral chatsites zijn een domein van ongewenst gedrag. Volwassenen doen zich op jeugdsites vaak voor als leeftijdgenoten. In België is voor deze problematiek een speciale beveiliging ontwikkeld; een elektronische identiteitskaart en kaartlezer is daar nodig om toegang te kunnen krijgen tot internettoepassingen (www.saferchat.be). De SGP-fractie vraagt de minister onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de invoering van een elektronische identiteitskaart.

Positieve waardering heeft de SGP-fractie voor de inzet van de minister voor de Nederlandse cultuur en geschiedenis binnen de publieke omroep. Hij relateert dit in zijn brief aan de uitwerking van de Canon. Kan de minister de plaats van de Canon explicieter verwerken in zijn voornemens voor de komende jaren?