SGP



27 - 11 - 07 | SGP-motie maakt souteneurs weer strafbaar

Persbericht

27 november 2007

De Tweede Kamer heeft vandaag het door paars afgeschafte bordeelverbod ten dele teruggedraaid. Dat gebeurde met de aanneming van de motie-Van der Staaij (SGP) waarin het souteneurschap (weer) strafbaar wordt gesteld. Die motie kreeg de steun van alle Kamerfracties, minus die van de oude paarse partijen PvdA, VVD en D66.

Uit onderzoek van onder meer het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) blijkt dat de afschaffing van het bordeelverbod niet heeft geholpen om de gedwongen prostitutie tegen te gaan. Integendeel. Uit de praktijk blijkt dat het aantal misstanden in de prostitutie alleen maar toeneemt. Mede daarom pleitte onder andere burgemeester Cohen van Amsterdam voor het strafbaar stellen van souteneurs.

De SGP heeft bij de behandeling van de begroting van Justitie een motie ingediend om souteneurs weer strafbaar te stellen. Die motie is vanmiddag aangenomen. Alleen de oude paarse partijen, nu een minderheid in de Kamer, waren tegen. De SGP beschouwt dit als een eerste stap op weg naar de herinvoering van het bordeelverbod.

Naast deze motie, kregen nog vier andere SGP-moties een meerderheid. Twee moties-Van der Staaij:

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden om, net als in andere landen, ook in Nederland âspelletjesâ als Manhunt 2 te verbieden. Er zal worden nagegaan in hoeverre er steun is voor beter toezicht op de naleving van het Haagse Adoptieverdrag.
Twee moties-Van der Vlies:

De mantelzorgkorting zal beter bekend worden gemaakt aan het veld en bovendien zal bekeken worden in hoeverre het budget voor mantelzorgers kan worden vergroot.
Nabestaanden van een overleden bewoner van een verpleeg- of verzorgingshuis moeten meer tijd krijgen om de kamer van de overledene te ontruimen. Nu is dat één dag, wat in de praktijk te kort is.

SGP-motie maakt souteneurs weer strafbaar