Apothekers en klinisch chemici reduceren medische missers

28/11/2007 09:56



KNMP



Apothekers en klinisch chemici reduceren medische missers

Den Haag, 28 november 2007, Vandaag tekenen apothekers en klinisch chemici op het ministerie van VWS een intentieverklaring waarin zij afspreken de handen ineen te slaan om medicatieveiligheid, de juistheid van laboratoriumuitslagen, de betrouwbaarheid van zelftests en meetapparatuur te verbeteren. Daarmee verwachten zij het aantal vermijdbare medicatiefouten te gaan terugdringen. Minister Klink wil het aantal medische missers met de helft verlagen.

Medicatieveiligheid: Uit onderzoeken blijkt dat patiënten onnodig schade ondervinden of zelfs overlijden door medicatiefouten. Door gegevens van bloedonderzoeken uit het laboratorium te koppelen aan medicatiegegevens kunnen veel ongewenste complicaties voortijdig voorkomen worden. De inspanningen op dit gebied hebben ook alles te maken met de ontwikkeling van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Bij het EPD zijn ook andere zorgaanbieders betrokken.

Juiste laboratoriumuitslagen: Bepalingen in het klinisch chemisch laboratorium kunnen beïnvloed worden door de medicijnen die de patiënt gebruikt. Hierbij worden zowel vals- verhoogde als vals-verlaagde uitslagen gevonden. De klinisch chemicus en de apotheker gaan samen kijken hoe deze informatie uitgewisseld kan worden. Ook hier speelt het EPD een belangrijke rol om deze informatie goed beschikbaar te maken.

Betrouwbaarheid van zelftests: De populariteit van zelftests neemt sterk toe en thuistests worden steeds vaker via internet of in winkels aangeboden. Al te vaak ontbreekt een goede bijsluiter met noodzakelijke medische informatie betreffende nut en beperkingen van de zelftest. Daarnaast is de kwaliteit van sommige tests ontoelaatbaar laag. Er is veel behoefte de cliëntvoorlichting en de kwaliteit van deze producten sterk te verbeteren.

Betrouwbaarheid van glucosemeetapparatuur: Diabetespatiënten maken gebruik van glucosemeters voor optimale instelling van hun insulinebehoefte. In de pers zijn terecht zorgen geuit omtrent de kwaliteit van deze meters waardoor patiënten verkeerd ingesteld zijn, soms met ernstige gevolgen. Klinisch chemici en apothekers zijn de experts die hier verbeteringen in aan kunnen brengen.