Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12 Den Haag, 28 november 2007 Postbus 29739
2502 LS Den Haag
Tel. 070 - 370 83 21
Fax 070 - 370 84 44 HPA/BAI: 29% OOGST CONSUMPTIEAARDAPPELEN AFGELEVERD E-mail teelt@hpa.agro.nl
www.hpa.nl
www.aardappelinfo.nl Van alle geoogste consumptieaardappelen is al 29% afgeleverd. Dit relatief www.kennisakker.nl hoge percentage biedt een positief perspectief voor de verdere marktprijs- ontwikkeling. Dit is de belangrijkste conclusie van de onlangs gehouden novembermeting door het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Hoofdproductschap Akkerbouw.

De totale bruto-opbrengst is ruim 3,5 miljoen ton consumptieaardappelen op een areaal van circa 71.000 hectare. In vergelijking met de afgelopen vijf jaar ligt zo- wel het areaal als de bruto-opbrengst daarmee op een gemiddeld niveau. Het tarrapercentage is met 10% hoger dan in het groeiseizoen verwacht werd.

In vergelijking met het in meerdere opzichten bijzondere jaar 2006 is de bruto- opbrengst zo'n 15% hoger. Zowel het areaal als de opbrengst zijn gestegen ten opzichte van 2006. Het areaal is met 5% toegenomen terwijl de gemiddelde op- brengst per hectare met 10% steeg van 45 naar bijna 50 ton per hectare. Het op- brengstvolume in 2006 lag op een extreem laag niveau. Van de totale bruto- opbrengst is ongeveer 75% bestemd voor de verwerkende industrie (zoals frites en chips) en 25% voor de markt voor tafelaardappelen.

Eenderde oogst nog vrij Van de bruto-opbrengst is medio november 29% (ruim een miljoen ton aardappe- len) al afgeleverd, tegenover ruim 0,8 miljoen ton medio november vorig jaar. Net- to - na correctie van tarra - is het verschil in tonnen groter. Vooral door de uitval als gevolg van doorwas werd de aardappeltarra vorig jaar medio november ge- schat op 18%. In de tot nu toe afgeleverde partijen aardappelen ligt het percenta- ge tarra op circa 10%. Van de bruto opbrengst ligt naar schatting 2,5 miljoen ton nog in bewaring. Hiervan is bijna 1,2 miljoen ton (2006: 1,1 miljoen ton) contrac- tueel vastgelegd, maar nog niet afgenomen. Voor de resterende 1,3 miljoen ton (2006: 1,1 miljoen ton) liggen prijs en afnemer medio november nog niet vast (vrije aardappelen).

Technische toelichting Het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Hoofdproductschap Akker- bouw houdt jaarlijks in november, februari en april een opbrengst- en voorraad- meting onder consumptieaardappeltelers. De afgelopen novembermeting werd gehouden onder circa 400 telers, met samen 9.500 hectare consumptieaardappe- len. Dit is 13,5% van het areaal bij bedrijven vanaf 2 hectare. Ruim 98% van het totale areaal consumptieaardappelen in Nederland werd in 2007 geteeld op be- drijven met meer dan 2 hectare consumptieaardappelen.

De ondervraagde bedrijven zijn aselect getrokken uit het meest actuele bestand van de landbouwtelling. Alle relevante aardappeltelers maakten kans op benade- ring door onafhankelijke interviewers. De enquête is in vier dagen rondom 15 no- vember uitgevoerd en verwerkt door het bureau Environs. De data zijn herwogen en geprojecteerd om een goede afspiegeling van de regio en het bedrijfsareaal te vormen. De uitkomsten zijn representatief voor alle ruim 5.600 Nederlandse be-

drijven met minstens 2 hectare consumptieaardappelen. Wat betreft opbrengsten en areaal is waar mogelijk en ter controle ook gebruik gemaakt van andere onaf- hankelijke bronnen (HPA en CBS).


---