Gemeente Aa en Hunze


26-11-07 Koninklijke Onderscheiding in Aa en Hunze

Op zaterdag 24 november 2007 is door de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze -de heer drs. E.F. van Oosterhout - een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer R. Nijenhuis

Dhr. R. Nijenhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dhr. R. (Roelof) Nijenhuis, geboren 3 juli 1942, wonende te Ekehaar was vanaf 1974 werkzaam in de zorginstelling Mariënkamp (een centrum voor verstandelijk gehandicapten) te Rolde.

Dhr. Nijenhuis was jarenlang voorzitter van de Ondernemingsraad van deze instelling

Nadat Dhr. Nijenhuis in 1990 werd getroffen door een hersenbloeding moest hij zijn bezoldigde werkzaamheden beëindigen.

Daarnaast ontplooide hij belangeloos de volgende activiteiten:

Voor de Nederlandse CVA Vereniging "Samen Verder". "Samen verder" is de vereniging met landelijk 3500 leden die opkomt voor de belangen van mensen die een beroerte/hersenbloeding of CVA (Cerebro Vasculair Accident) hebben gehad of die iemand in hun naaste omgeving hebben die door een beroerte is getroffen.


* Van 1992-2004 was dhr. Nijenhuis voorzitter van de regio Groningen/Drenthe van de CVA vereniging "Samen Verder". Dhr. Nijenhuis was initiatiefnemer van de wekelijkse sportactiviteiten voor CVA-patiënten. Daarnaast was hij mede-initiatiefnemer om patiënten in de drie noordelijke provincies deel te laten nemen aan zogenaamde CVA-bewegingsgroepen.

* Voorzitter van het blad Hartezorg;

* Bestuurslid en voorzitter ad interim van het NAH Advies en Informatie Team Hersenletsel, regio Noord;

* 1992-2006 lid en voorzitter (vanaf 2001) van het landelijk bestuur van de Nederlandse CVA vereniging "Samen Verder " Dhr. Nijenhuis heeft een belangrijke rol gespeeld bij de intensivering van de samenwerking met de twee andere patiëntenorganisaties die zich bezighouden (met de gevolgen van) hersenletsel, te weten de Afasie Vereniging Nederland en de Vereniging Cerebraal.

Dhr. Nijenhuis leverde vanuit Hersenwerk 2002 (samenwerkingsverband van organisaties op hersengebied) een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van werkverband van patiëntenorganisaties op dit terrein. Daarnaast leverde hij een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de landelijke bekendheid van de vereniging. Hij was de belangrijkste grondlegger van de website van de vereniging, die jaarlijks honderdduizenden bezoekers heeft en voor patiënten, hun familie maar ook voor de zorgsector en de medische wereld een belangrijke bron van informatie is.

Tevens wist hij binnen de vereniging lotgenotencontacten mogelijk te maken. Daarnaast heeft hij een inspirerende rol gespeeld bij de introductie van een nieuw innovatief medisch hulpmiddel speciaal ontwikkeld voor CVA-patiënten, de zogenaamde NESS Handmaster. Voor meer dan 100 CVA-patiënten die in eerste instantie het hulpmiddel niet vergoed kregen van hun zorgverzekeraar, wist bij te bewerkstelligen dat met behulp van de Ombudsman deze zorgverzekeraars alsnog tot vergoeding zijn overgegaan.

Dhr. Nijenhuis heeft actief meegewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw hulpmiddel door als vrijwilliger deel te nemen aan diverse testen en daarbij als gebruiker kritische feedback gegeven. Ook werkte hij belangeloos mee aan diverse (voorlichting)campagnes. Dhr. Nijenhuis wordt beschouwd als één van de pioniers van de vereniging.

Dhr. Nijenhuis heeft de functie van lid/voorzitter van het bestuur om gezondheidsredenen (decorandus werd wederom getroffen door een hersenbloeding) ruim een jaar geleden moeten neerleggen.

Overige activiteiten

* 1978-1990vrijwillig baancommissaris van het TT-circuit in Assen.