Gemeente Leeuwarden

Via leerwerkplek naar een baan

Bron: Gemeente Leeuwarden (28-11-2007) De gemeente Leeuwarden is in oktober 2006 gestart met het werven en invullen van leerwerkplekken bij bedrijven in de stad. Met dit zogenaamde 500-banenplan wil de gemeente binnen vier jaar 500 uitkeringsgerechtigden aan een baan helpen. Door bijstandsgerechtigden werkervaring te laten opdoen, moeten er meer mensen aan een baan geholpen worden. Deze uitstroom uit de bijstand moet bovendien een forse bezuiniging opleveren.

De gemeente wil als werkgever zelf het goede voorbeeld geven. Binnen de gemeente worden daarom steeds leerwerkplekken gecreëerd om bijstandsgerechtigden werkervaring op te laten doen. Na ruim een jaar zijn de ervaringen positief. Bedrijven bieden steeds meer leerwerkplekken aan en deelnemers zijn enthousiast om op deze manier werkervaring op te doen.

De bedoeling is dat mensen na een half jaar leerwerkplekervaring uit de sociale dienst zijn, en dat lukt tot op heden. Er is vooral gekozen voor kandidaten met weinig werkervaring of met een achterstand op de arbeidsmarkt. Vanaf oktober 2006 tot heden zijn er inmiddels 33 leerwerkplekken bezet bij uiteenlopende bedrijven en instellingen.