Politie Gelderland-Zuid

Motorrijder ernstig gewond op A15

Tiel, 28-11-2007 o Bij een verkeersongeval woensdagmorgen rond 06.10 uur op de Rijksweg A15 is een 55-jarige motorrijder uit Tiel ernstig gewond geraakt. Het ongeval gebeurde ter hoogte van Tiel op de rijbaan richting Rotterdam. De motorrijder schoof echter onder de vangrail door en kwam op tegemoetkomende rijbaan terecht. De bestuurder van de auto die hem in eerste instantie geraakt zou hebben, is naar hem toe gesneld om hem van de weg te slepen richting vluchtstrook.

Meerdere politie-eenheden, ambulance en traumaheli rukten direct uit na de melding. Nog onduidelijk is of de 55-jarige motorrijder, toen hij op de rijbaan richting Nijmegen lag, is geraakt door een eerste tegemoetkomende auto. De inzittenden van deze auto twijfelden hierover. Op het moment dat de Tielenaar van de weg werd gesleept, kon een tweede automobilist hen in elk geval gelukkig net ontwijken.

De traumaheli landde inmiddels op de A15 en om allle hulpverleners veilig te kunnen laten werken, sloten politieagenten de weg twee kanten op af. De 55-jarige is na eerste hulp ter plekke met zwaar beenletsel per ambulance naar het UMC St Radboud overgebracht.

Toedracht nog onduidelijk
De afdeling VerkeersOngevallenAnalyse (VOA) van de politie kwam voor het doen van technisch sporenonderzoek. Uit een eerste onderzoek is naar voren gekomen dat een bestuurder van een auto via de invoegstrook de A15 richting Rotterdam op wilde. Na een nog onduidelijke situatie waarbij mogelijk een vrachtauto is betrokken, heeft de auto zover nu bekend, bij het wisselen van rijbaan de motorrijder geraakt. Die schoof door de klap vervolgens onder de vangrail door.

Meer onderzoek op A15 nodig
Bij Tiel-West werd een omleiding ingesteld. Verkeer richting Rotterdam werd, zodra de situatie dit toeliet, mondjesmaat doorgelaten. Omdat er in de ochtendspits lange files ontstonden, is besloten na het eerste sporenonderzoek de rijbanen vooralsnog vrij te geven. In de loop van de ochtend zullen - vermoedelijk - beide rijbanen weer worden afgesloten voor vervolgonderzoek. Het verkeer dient daarom met vertraging rekening te houden. Ook de auto die mogelijk de motorrijder heeft geraakt, zal om hier meer duidelijkheid over te krijgen vandaag nog op sporen worden onderzocht.
(08)