Gemeente Groningen

Groningen kijkt kritisch naar straatverlichting Verantwoord dimmen van straatverlichting en beperking van reclameverlichting 's nachts. Maar ook duurzame nieuwbouw en renovatie van scholen en energiebesparende maatregelen in huurhuizen. Met meer dan tweehonderd projecten en acties wil het stadsbestuur van Groningen een begin maken om in 2025 de duurzaamste stad van Nederland te zijn.

Milieuwethouder Jannie Visscher maakte maandag 26 november de duurzaamheidsplannen van het college van burgemeester en wethouders bekend.
Het was voor het eerst dat het college met concrete plannen naar buiten trad die ervoor moeten zorgen dat Groningen de duurzaamste stad wordt.

Energiemeter
De stadjers kunnen het effect van deze maatregelen in de loop van de jaren zelf in de gaten houden: op de Grote Markt komt een Energiemeter die bijhoudt hoe de Groningse bijdrage aan de vermindering van de CO2- uitstoot verloopt. "Het gaat er niet om een wedstrijdje te winnen", lichtte Visscher toe. "Het gaat erom dat wij als stad een bijdrage leveren aan de aanpak van het wereldwijde klimaatprobleem."

Straatverlichting
Eén van de maatregelen is het dimmen van de straatverlichting. "Dat betekent niet dat het straks overal donker wordt in de stad", aldus Visscher. "We hebben in oktober in de Marsstraat een proef met dimmen gedaan. De bewoners keken ervan op dat het verschil nauwelijks te zien was terwijl het wel een grote besparing opleverde." Aan de verlichting op fietspaden verandert niets. "De veiligheid is niet in het geding."

Energielabels
Een aantal maatregelen springt er volgens Visscher uit zoals energiebesparende maatregelen in de Groningse huurwoningen en het duurzaam bouwen en verbouwen van de scholen in de stad. Zo gaat de gemeente samen met de woningbouwcorporaties aan de hand van de vanaf 2008 verplichte Energielabels bekijken wat er nog mogelijk is aan energiemaatregelen.

Reclameverlichting
De duurzaamheidsplannen van het college ondersteunen milieu-initiatieven die al gebeuren in de stad door partijen als ziekenhuizen, woningcorporaties, jongeren, buurtbewoners, Akkoord van Groningen-partners zoals universiteit, Hanzehogeschool en UMCG en ook het bedrijfsleven. De gemeente gaat bijvoorbeeld met afvalverwerkingsfabriek Vagron praten om restwarmte te gebruiken. Ook gaat de gemeente met ondernemers praten over minder reclameverlichting 's nachts. Wethouder Visscher: "We gaan eerst in overleg voordat we naar ons laatste redmiddel van regelgeving grijpen."

Stadjerspas
Het college komt met z'n tweehonderd projecten en acties nadat de stadjers de afgelopen zomer op inspraakbijeenkomsten hun zegje konden doen over twee beleidsdocumenten over duurzaamheid: `Beleidskader duurzaamstestad.groningen.nl en Routekaart Groningen Energieneutraal+2025. Toen bleek dat er veel draagvlak is voor onze ambities, aldus het college. "Het ging een enkeling haast nog niet ver genoeg: `Gemeente, u mag best een toontje hoger met uw ambitie.' De inspraak heeft ons nog bewuster gemaakt van de opgave om een brede groep Groningers mee te krijgen. Een pareltje uit de inspraak vinden wij de opmerking om de Stadjerspas te koppelen aan duurzame producten."
Meer weten over het streven van Groningen de duurzaamste stad van Nederland te worden? Kijk op duurzaamstestad.groningen.nl.
Gepubliceerd op: woensdag 28 november 2007
woensdag 28 november 2007:
Groningen kijkt kritisch naar straatverlichting