Senternovem


28-11-2007 | MJA viert feest en gaat verder

De meerjarenafspraken energie-efficiency bestaan 15 jaar. Een opvallende prestatie die in combinatie met de goede resultaten aanleiding is voor een feestje.

"Een programma dat al 15 jaar loopt, dat is best bijzonder", vertelt Erik van der Werf, manager van het Team Netwerk Bedrijven, dat onder andere het programma MJA facilitering uitvoert. "Daarom stonden we donderdag 21 november even stil bij het jubileum. Voor ons team, dat ruim vijftig medewerkers telt, was er 's ochtends taart. Verder ontving iedereen een MJA-verrassing van chocolade." De MJA-deelnemers werden `s middags in Rotterdam verwacht voor de bijeenkomst '15 jaar MJA: steeds slimmer met energie'. Hier kregen de successen een gezicht aan de hand van interviews met bedrijven en brancheorganisaties, een film en een debat met minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. Van de bedrijven, de brancheorgansaties en de minister kreeg SenterNovem complimenten voor haar MJA facilitering.

Resultaten
Het programma MJA kan bogen op mooie resultaten. De afspraken, die per bedrijfstak vastgelegd worden in convenanten, blijken goed te werken. In totaal nemen rond de 900 bedrijven deel aan de MJA's, verdeeld over 31 branches. Van der Werf: "Al vijftien jaar lang scoren de deelnemende bedrijven jaarlijks gemiddeld 2,1 procent energiebesparing, ondanks wisselende belangstelling vanuit het beleid. Momenteel zitten we natuurlijk in de lift, energie-efficiency is een belangrijk deel uit van het beleid van minister Cramer." De rol van MJA is bedrijven motiveren en hen bekend te maken met de kansen voor energiebesparing. "Vervolgens helpen we de mogelijkheden realiseren door partijen samen te brengen en steun te geven bij de subsidiemogelijkheden. De laatste stap is de kennis in bedrijfsprocessen verankeren en de bereikte resultaten terugkoppelen."

Ontwikkelingen
"Het meest succesvolle aspect van MJA vind ik de continuïteit in het programma", stelt Van der Werf. "Een langjarig instrument in stand houden lukt alleen als je je steeds aanpast aan de ontwikkelingen, en dat is gelukt. Eerst ging het alleen om energie besparen in het eigen proces, sinds een jaar of zes wordt ook gekeken naar energiebesparing in de keten. Een volgende stap is de verbreding naar de energie-intensieve industrie."
Vanaf 2008 gaat MJA aan de slag met de duurzaamheids-roadmaps voor de periode tot 2030 en wil het team de beschikbare kennis in de breedte aanbieden aan het totale bedrijfsleven. De ontwikkelingen binnen MJA gaan dus verder. "Er komt nooit een einde aan de mogelijkheden voor energiebesparing", denkt Van der Werf. "Door veranderingen in het bedrijfsproces en in de maatschappij komen er altijd nieuwe kansen, ook na 15 jaar MJA."