Provincie Drenthe

Jeugdzorgproject wint Nationale Jeugdzorgprijs
28 Nov 2007

Tijdens de landelijke manifestatie Jeugdzorg: Zo! op dinsdag 27 november 2007 is de Nationale Jeugdzorg Prijs uitgereikt aan het project Doen wat werkt.

In totaal hebben 34 projecten uit het hele land zich aangemeld. Het zorgprogramma Doen wat werkt, een initiatief van jeugdzorgaanbieders in Friesland, Groningen en Drenthe, was met twee andere projecten genomineerd voor de Vakprijs en is nu als beste uit de bus gekomen.

Naar wie gaat de Vakprijs?

De Vakprijs gaat elk jaar naar een goed lopend project dat als voorbeeld kan dienen voor andere instellingen in de jeugdzorg of naar een stimulerend en goed onderbouwd plan om de jeugdzorg verder te verbeteren.
Een vakjury van deskundigen die hun sporen in de jeugdzorg (praktijk, wetenschap en beleid) verdiend hebben, heeft Doen wat werkt aangewezen als uiteindelijke winnaar. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25.000 euro.

Wat is Doen wat werkt?

Doen wat werkt is een zorgprogramma voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. Het programma wordt uitgevoerd door jeugdinrichting Het Poortje, Jeugdzorg Drenthe, Tjallinga Hiem, Accare en de Basegroep. Een dergelijk brede samenwerking is uniek in Nederland. Het project is een initiatief van de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Echter heeft Tjallinga Hiem concreet aan de wieg van het project gestaan - zonder deze instelling was het project nooit opgestart.

Het gezin van de jongere wordt nadrukkelijk bij de behandeling betrokken. Dit geldt ook voor andere belangrijke mensen in de omgeving van de jongere. Bijvoorbeeld een leraar, buren of vrienden.

Doen wat werkt start altijd met een korte periode van maximaal 6 weken in de gesloten inrichting Het Poortje. Daarna gaat de jongere weer naar huis waar de behandeling wordt voortgezet. School en arbeidstoeleiding zijn vanaf het begin essentiële onderdelen van de behandeling.

De resultaten

Het zorgprogramma draait inmiddels een jaar in de praktijk en de eerste resultaten zijn zeer goed. Geconcludeerd kan worden dat het in de jeugdzorg loont de handen ineen te slaan. Doen wat werkt laat zien dat samenwerken aantoonbare kansen creëert voor jongeren en gezinnen.