Gemeente Enschede

Binnenstad toch op niveau `hoog' schoongehouden

Nieuw onderzoek

Stadsdeelbeheer Centrum en wethouder Jelmer van der Zee van de Gemeente Enschede kunnen opgelucht ademhalen. De binnenstad wordt wel degelijk schoongehouden op `hoog' niveau, zo blijkt uit nieuw onderzoek. In een eerdere meting leek er sprake van te veel zwerfafval, maar dat ligt aan een onjuiste onderzoeksmethode.

Uit de kwaliteitsmeting openbare ruimte 2006 bleek dat het niveau `hoog' voor het onderdeel `schoon' in de binnenstad net niet werd gehaald. Die uitkomst riep vragen op. Binnen het stadsdeel wordt er juist veel werk van gemaakt om de binnenstad schoon te houden. Daarom werd eind 2006 een nieuw, uitgebreider onderzoek gestart. De uitkomsten daarvan zijn nu bekend.
De belangrijkste uitkomst is dat het niveau `hoog' op het onderdeel schoon wél wordt gehaald in de binnenstad. De hoeveelheid zwerfvuil, onkruid, graffiti en niet te volle afvalbakken voldeden nu wel ruimschoots aan de norm. Dit bleek uit een uitgebreide `schouw' op 30 locaties in de binnenstad, tijdens winkeltijden. In de oorspronkelijke schouw zijn slechts vijf locaties bezocht. Dat is te weinig voor zo'n intensief gebruikt deel van de stad. Tevens werd 's morgensvroeg al geschouwd, voordat het cityteam zijn schoonmaakronde had uitgevoerd en voordat het winkelend publiek aanwezig was.
Het nieuwe onderzoek is aanleiding om in het vervolg meer locaties te gaan schouwen in de binnenstad, binnen de winkeltijden.

Het onderzoek leverde nog een aantal andere verbeterpunten op. Voorbeelden zijn onder andere het versterken van de communicatie met de gebruikers van de binnenstad over zwerfafval, het aantrekkelijker en opvallender maken van de afvalbakken en een aantal organisatorische verbeterpunten. De meest aansprekende aanbevelingen (samenwerking met ondernemers, evenementenvergunning aanpassen) worden door stadsdeelbeheer Centrum binnen de bestaande middelen verder uitgewerkt.
Om extra aandacht te kunnen geven aan de verbeterpunten `versterken communicatie' en `opvallende afvalbakken' wordt momenteel subsidie aangevraagd bij SenterNovem voor een plusproject Voorzieningen en Communicatie.

28 november 2007