Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Commissie kritisch over participatie conceptwijkvisie Vreewijk

De wijkcommissie Vreewijk-Katendrecht van de deelgemeente Feijenoord heeft in de vergadering van 20 november 2007 uitvoerig gesproken over de inspraakprocedure rond de conceptwijkvisie Vreewijk.

Actiecomité tegen sloop
Dit naar aanleiding van klachten van het actiecomité tegen sloop en een conceptmotie van de SP over het optreden van COM.WONEN.

Informatieavonden
In het vragenhalfuur gaf Netty van den Ende namens het actiecomité aan dat een groot aantal bewoners van de Maarland en omgeving geen uitnodiging in de bus had gehad voor de informatieavonden over de conceptwijkvisie op 13 en 27 november. Ze was zelf op de eerste datum wel naar Rustburcht geweest en noemde het een slechte avond. Niet alleen vanwege de teleurstellende opkomst, maar ook omdat verondersteld werd dat iedereen de wijkvisie had gelezen en er vragen over kon stellen.

Hoorzitting
Bewoners kunnen de wijkvisie ophalen, maar alleen tijdens kantooruren, verklaarde Van den Ende. Waarom niet huis-aan-huis verspreiden? Verder pleitte ze ervoor om de in december geplande hoorzittingen vanwege de drukke feestmaand door te schuiven naar half januari. De locatie zou ook moeten wijzigen van het deelgemeentekantoor in t Slag of Rustburcht, om zo te stimuleren dat zoveel mogelijk wijkbewoners komen. Wij strijden als actiecomité voor héél Vreewijk!

Krakers
De woordvoerster verweet COM.WONEN dat pas laat is gereageerd op door krakers aangerichte schade in leegstaande woningen. Dit ondanks de toezegging dat de wijk bewoonbaar zou blijven. Aan de Maarland zijn twee woningen dichtgetimmerd (één alleen aan de achterzijde). Aan de Bree staat een woning leeg omdat daar brand is geweest en de corporatie vervanging van de deur(sponning) te duur vindt, aldus Van den Ende.

Aanschrijven
Commissielid Jo den Haan (PvdA) stelde voor dat de portefeuillehouder COM.WONEN zou verzoeken om de conceptwijkvisie huis-aan-huis te verspreiden en dat de deelgemeente de corporatie aanschrijft vanwege de slechte leefbaarheid. Jimmy Smet (GroenLinks) zei dat de deelgemeente kan eisen dat er helder gecommuniceerd wordt.

Spuugzat
George Verhaegen (SP) wees op zijn motie waarin het optreden van COM.WONEN wordt veroordeeld (uitsluitend gericht op het slopen van woningen afspraken worden niet nagekomen). Leefbaar Rotterdam steunde de inhoud van de motie. Eigenlijk moeten we het spuugzat zijn met COM.WONEN, aldus Yvonne de Winter.

Teleurgesteld
Portefeuillehouder Gülami Yesildal liet weten eveneens teleurgesteld te zijn in de lage opkomst van de eerste avond. Hij zei samen met collega-bestuurder Robbert Baruch (verantwoordelijk voor participatie) te zoeken naar middelen om de participatie te verbeteren. Huis-aan-huis verspreiden van de conceptwijkvisie is erg kostbaar. Wel is de uitnodiging voor de informatieavonden en hoorzittingen samen met een samenvatting van de conceptwijkvisie huis-aan-huis verspreid in Vreewijk. Daarnaast is op de deelgemeentepagina in De Havenloods van 21 november een bericht geplaatst over de tweede informatieavond.

Aanmelden voor hoorzitting
Vanuit de commissie werd geopperd om de conceptwijkvisie ook op locaties te leggen die s avonds en/of op zaterdag open zijn. Uitstel van de hoorzitting(en) is alleen mogelijk als er veel animo is, stelde Yesildal, die in dat geval bereid is een extra bijeenkomst in januari te plannen. Maar mensen moeten zich wel aanmelden, zo werd benadrukt.

Incidenten
Aanschrijven van COM.WONEN vond de bestuurder een te zwaar middel. Bewoners kunnen zelf de huisbaas aanklagen, een huurder heeft veel rechten, aldus Yesildal. Hij zei dat het nu nog om incidenten gaat en dat er onvoldoende klachten zijn over COM.WONEN voor juridische stappen. Wel zal hij de zaak bespreken in het overleg met COM.WONEN. De Winter (Leefbaar Rotterdam) reageerde hierop met: Het zijn geen incidenten. Jerrel Chotoo (CDA) zei in de volgende commissievergadering van de portefeuillehouder te willen horen wat hij in het overleg met COM.WONEN heeft ingebracht en wat de reactie was.

Woordkeus
Toen de motie van de SP werd besproken, bleek er wel steun te zijn voor de inhoud, maar was de formulering punt van discussie. Smet (GroenLinks), Chotoo (CDA) en Dekkers (Leefbaar Rotterdam) zeiden moeite te hebben met enkele woorden. Jo den Haan (PvdA) en Yvonne de Winter (Leefbaar Rotterdam) hadden sympathie voor de motie, maar wilden eerst met hun fractie overleggen alvorens toe te zeggen dat zij de motie inbrengen in de raadsvergadering van december (het raadslid van de SP is langdurig afwezig vanwege persoonlijke omstandigheden en de partij kan dus zelf de motie niet indienen). We moeten de tekst wat bijschaven en kijken waar ons gezamenlijk doel ligt, aldus De Winter.

De conceptwijkvisie kunt u downloaden
via www.feijenoord.rotterdam.nl.

(foto: In Vreewijk vond op 13 oktober een paneldiscussie plaats, naar aanleiding van een protestdag van het actiecomité tegen sloop in de buurt Bree-Maarland. Aan de discussie deed onder andere mee portefeuillehouder Gülami Yesildal (op de voorgrond) van de deelgemeente Feijenoord.)