Werkgeversvereniging AWVN

Uitspraak over identificatieverplichtingen werkgever bij inlening

Datum: 27 november 2007

De rechtbank Almelo heeft de boete van 8.000 euro vernietigd, die de arbeidsinspectie aan een werkgever opgelegd had. De werkgever zou een buitenlandse werknemer zonder tewerkstellingsvergunning ingeleend hebben.
Al geruime tijd bestaat onduidelijkheid over de identificatieverplichtingen van de werkgever voor via een uitzendbureau ingeleende werknemers. De belastingdienst en de arbeidsinspectie willen steeds meer verplichtingen op inlenende werkgevers leggen. In een aantal gevallen gaan deze verplichtingen te ver.

In de onderhavige zaak leende een bedrijf een Portugese werknemer in via een uitzendbureau. Het inlenende bedrijf heeft de identiteit gecontroleerd overeenkomstig de voorschriften van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onder andere met een uv-lamp, en trof geen onregelmatigheden aan. De arbeidsinspectie constateerde tijdens een controle dat het paspoort van de werknemer vals was. Deze bleek niet de Portugese maar de Angolese nationaliteit te bezitten en hij had geen tewerkstellingsvergunning als gevolg waarvan de arbeidsinspectie de werkgever een boete van 8.000 euro oplegde.

De rechtbank die zich over de zaak boog, was echter van oordeel dat er geen sprake was van een verwijtbare gedraging. Het paspoort is gecontroleerd, o.a. met een uv-lamp. De pasfoto is vergeleken met het gezicht van de werknemer. Alle uiterlijke kenmerken en de handtekening zijn vergeleken. Dit alles heeft niet geleid tot twijfel aan de echtheid van het paspoort en aan de identiteit van de werknemer. Door deze zorgvuldige controle valt de werkgever niets te verwijten. De werkgever heeft volgens de rechtbank de maximaal te vergen zorg betracht ter voorkoming van overtreding van de WAV. De boete-oplegging werd dan ookvernietigd.

AWVN vindt
AWVN is met de rechtbank van mening dat - wanneer er onduidelijkheid over de echtheid van een paspoort mocht blijven bestaan - dit niet tot het risico van de werkgever behoort. Dit is zeker aan de orde wanneer de werkgever conform de voorschriften van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich al het mogelijk heeft gedaan om te voldoen aan de opgelegde wettelijke verplichtingen.