Werkgeversvereniging AWVN

Nederland op 36e plaats voor fiscaal gemak

Datum: 27 november 2007

Op basis van een onderzoek van PricewaterhouseCoopers en de Wereldbank neemt Nederland wereldwijd een 36e plaats in van landen waar het gemakkelijk is om belasting te betalen en daarmee een aantrekkelijk vestigingsklimaat hebben.

Paying taxes 2008 is het tweede rapport in een jaarlijkse serie over de belastingregimes en betreft 178 landen. Nederland neemt op de lijst van landen waar het gemakkelijk is om belasting te betalen een 36e plaats in. Nederlandse bedrijven spenderen gemiddeld 180 uur aan de naleving van fiscale regels. Internationaal gezien spendeert een bedrijf gemiddeld 2 maanden per jaar (56 dagen) aan de naleving van fiscale regels, namelijk 15 dagen voor vennootschapsbelasting, 21 dagen voor loonbelasting en sociale lasten en 21 dagen voor consumptiebelastingen. Er zijn echter grote verschillen per land. De bevindingen van het onderzoek laten verder zien dat overheden bij de herziening van fiscale regimes alle door bedrijven betaalde belastingen moeten meenemen. De vennootschapsbelasting (die goed is voor 37% van de totale belastingdruk, 26% van het aantal uren dat besteed wordt aan de naleving van fiscale regels en 12% van het aantal belastingbetalingen) is meer een deel van het totale verhaal.

In sommige landen, waaronder Nederland, dragen loonbelasting en sociale lasten aanzienlijk bij aan de fiscale kosten en tevens aan de nalevingsverplichtingen.

In een reactie van het ministerie van Financiën op het rapport wordt geconstateerd dat Nederland op alle elementen van de studie, te weten (i) het aantal momenten van voldoening van de verschuldigde belasting, (ii) de tijd gemeten in het aantal uren per jaar voorbereiding, indiening en betaling van vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting en (iii) de totale belastingdruk, beter is gaan scoren in vergelijking met een voorgaande editie van het onderzoek. In het rapport Doing business 2007 stond Nederland op de 70e plaats. Er blijft ruimte voor verbetering, zo stelt de staatssecretaris van Financiën.