Gemeente Laren


Sociale Zaken samen met Huizen, Blaricum en Eemnes

SoZa-HBEL 1 januari 2008 van start

Per 1 januari 2008 gaat de BEL Combinatie van start. Met deze constructie kiezen de drie dorpen voor versterking door samenwerking met behoud van zelfstandigheid. Eemnes en Blaricum hebben al jaren de handen ineengeslagen met Huizen op het gebied van Sociale Zaken. Aangezien de beide gemeenten hier zeer tevreden over zijn, heeft Laren besloten zich aan te sluiten. Dus ook het sociale beleid van Laren wordt versterkt door samenwerking. Vanaf 1 januari 2008 start de "Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren": of, korter; SoZa-HBEL.

Welke werkzaamheden worden door SoZa-HBEL verzorgd?

Alle werkzaamheden die nu nog door de afdeling maatschappelijke zorg in Laren worden verricht, worden ondergebracht in het samenwerkingsverband SoZa-HBEL.

Het gaat hierbij om de Wet werk en bijstand, bijzondere bijstand en alle aanverwante regelingen en de individuele voorzieningen in het kader van de wet maatschappelijke ondersteuning.

Eigen verantwoordelijkeheid gemeente Laren

Laren blijft ook bij deze samenwerking zelf bestuurlijk verantwoordelijk. De gemeenteraad kan dus eigen beleid vaststellen, ook als dat afwijkt van de regels in de andere gemeenten. In december worden de verschillende verordeningen op het gebied van sociale zaken behandeld in de raad. De individuele voorzieningen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) hoeven niet te worden aangepast.

Waarom is hiervoor gekozen?

Wethouder Patriek Kerkhoff van Sociale Zaken en WMO is enthousiast over deze ontwikkeling: "Het voordeel is niet alleen dat we ook dit in BEL-verband grotendeels uniform gaan doen. Door de samenwerking ontstaat een verzorgingsgebied van ruim 70.000 inwoners. De dienstverlening zal beter worden doordat we onze krachten bundelen, zowel bij beleidsontwikkeling als bij de uitvoering daarvan. Bijvoorbeeld ons WMO-beleid, bijzondere bijstand, de begeleiding naar werk en de inzet voor bijzondere groepen krijgen hiermee een impuls. Laren kan hierdoor beter haar sociale verantwoordelijkheden nemen."

De keuze voor SoZa-HBEL komt niet voort uit onvrede over de huidige situatie, maar door de ontwikkelingen in BEL verband en de wens om tot versterking te komen op alle terreinen. De gemeenteraadsleden hebben bij het bespreken van dit onderwerp meermalen hun waardering uitgesproken over de medewerkers van de Sociale Dienst van Laren. Die hebben kunnen kiezen of ze wilden gaan werken in een andere functie in de BEL-combinatie of meegaan naar SoZa-HBEL.

Bijstandsloket in Huizen

De cliënten van Laren die recht hebben op bijstand zijn persoonlijk geïnformeerd over de gevolgen van de nieuwe intergemeentelijke samenwerking. Voor zaken die te maken hebben met inkomen zullen ze naar Huizen moeten. Degenen die nu een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben moeten nu nog naar Hilversum. Maar Laren heeft de uitvoeringsorganisatie daarvoor gevraagd of dit ook naar Huizen over kan gaan, zodat optimale afstemming kan ontstaan.

WMO-loket blijft in Laren

Voor de WMO vindt het college van Laren dat men in het dorp terecht moet kunnen, ook na 1 januari 2008. Daarvoor wordt met de lokale welzijnsstichting voor ouderen, de S.W.O.-BEL en SoZa HBEL intensief overleg gevoerd. Het doel is om van het Wijksteunpunt aan de Eemnesserweg een volwaardig WMO-loket te maken.