Waterleidingmaatschappij Drenthe

Drinkwaterbedrijven steunen 3FM Serious Request04 december 2007 De wereld schreeuwt om drinkwater

De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven, verenigd in Vewin, steunen dit jaar de traditionele kerstactie 3FM Serious Request van Radio 3FM en het Rode Kruis. Dit jaar zal geld worden ingezameld voor drinkwaterprojecten van het Rode Kruis. Het doel voor 2007 sluit feilloos aan bij de bestaande wereldwijde activiteiten van de Nederlandse drinkwaterbedrijven op dit terrein.

In 2000 hebben de Verenigde Naties een aantal doelstellingen geformuleerd in de zogenoemde Millennium Development Goals. Hierin wordt onder andere gesteld dat het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen in 2015 met de helft moet worden terug gebracht. Dat is op zijn zachtst gezegd een ambitieuze doelstelling, maar gezien de voortgang van de ­ mede door Nederlandse drinkwaterbedrijven ondersteunde ­ projecten, ligt het doel nog steeds binnen handbereik.

De problemen waar men in ontwikkelingslanden tegenaan loopt, zijn vrijwel altijd hetzelfde: gebrekkige apparatuur voor de winning en zuivering, verouderde leidingen en ontoereikende distributie. Soms lekt tot wel 60% van het geproduceerde water weg uit de leidingen of is niet te factureren omdat het illegaal wordt afgetapt. Omdat de lokale waterbedrijven maar zo weinig watergelden kunnen innen, hebben zij geen geld om te investeren. Deze vicieuze cirkel probeert men nu met behulp van de Nederlandse drinkwatersector te doorbreken. Voortdurend worden medewerkers van de drinkwaterbedrijven uitgezonden om vooral op managementniveau de uitvoering van projecten te begeleiden.

Nederlandse drinkwaterbedrijven zijn o.a. actief in Indonesië, India, Soedan, Zuid Afrika, Mozambique, Jemen, Suriname, Ghana, Vietnam, Srebrenica en Roemenië. Daarnaast wordt er intensief samengewerkt in organisaties als Aqua for All en Simavi.

3FM Serious Request Met 3FM SERIOUS REQUEST zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie. In 2004 haalde 3FM SERIOUS REQUEST 915.955 euro op voor de vluchtelingen in Darfur. In 2005 bedroeg het eindbedrag voor de ontheemde kinderen in Congo 2.203.549 euro. In 2006 sloot Studio Brussel zich aan bij de actie en samen met 3FM werd een recordbedrag van 5.512.649 euro binnengehaald voor de slachtoffers van landmijnen wereldwijd. De slogan voor 3FM Serious Request 2007 is: De wereld schreeuwt om drinkwater!

Voor meer informatie zie de website van 3FM Serious Request

Voor meer informatie over de activiteiten van de WMD op het gebied van hulp bij drinkwatervoorzieningen in ontwikkelingslanden, zie de pagina water over de grens op deze website. http://www.wmd.nl/wmd_omgeving/over_grens/index.html