Gemeente Vlaardingen


Sociale Verzekeringsbank helpt Vlaardingen met uitvoering bijstandswet 65-plussers

28 november 2007

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat de gemeente Vlaardingen helpen bij het uitvoeren van de Wet Werk en Bijstand (WWB) voor 65-plussers.

De SVB weet welke Vlaardingse 65-plussers een onvolledige AOW ontvangen en gaat degenen die nog geen gebruik maken van aanvullende bijstand actief benaderen om na te gaan of zij daar recht op hebben. Ook neemt de SVB de huidige 65-plussers van Sociale Zaken over.

De SVB zorgt voor de uitvoering van AOW-pensioen, de nabestaandenuitkering Anw, de kinderbijslag en andere financiële regelingen. De SVB verzorgt nu voor 29 Nederlandse gemeenten de aanvullende bijstand (WWB) aan 65-plussers met een onvolledige AOW. Van een onvolledige AOW kan sprake zijn als iemand een tijd in het buitenland heeft gewoond of op latere leeftijd naar Nederland is gekomen.

Samenwerking per 1 januari 2008
De gemeente Vlaardingen sluit zich per 1 januari 2008 bij deze samenwerking met de SVB aan. Vlaardingse 65-plussers kunnen dan zowel AOW als aanvullende bijstand van de SVB ontvangen. De SVB krijgt hiertoe van de gemeente het mandaat.

Vlaardingers met onvolledige AOW
In het cliëntenbestand van de gemeente Vlaardingen zitten nu 134 huishoudens (168 personen) van 65-plussers met aanvullende bijstand. De gemeente draagt deze huishoudens per 1 januari 2008 over aan de SVB. Er zijn in Vlaardingen echter ook 65-plussers die wellicht van de aanvullende bijstand gebruik kunnen maken en dit (nog) niet doen. De SVB gaat deze mensen actief benaderen om na te gaan of zij recht hebben op aanvullende bijstand.

Voordelen samenwerking
Door deze samenwerking wordt de dienstverlening aan 65-plussers vereenvoudigd en geoptimaliseerd. Zij krijgen voortaan van één instantie maandelijks een bedrag. Gegevens worden nog maar een keer opgevraagd en gecontroleerd. Een ander groot voordeel is de terugdringing van het niet-gebruik van aanvullende bijstand. Het is belangrijk dat mensen op de hoogte raken van regelingen waar zij mogelijk recht op hebben. De gemeente en SVB bevorderen door de samenwerking de benutting van (lokale) regelingen, en helpen om de kwetsbare positie van ouderen met een minimum inkomen te verbeteren.

Overdrachtsbrief
Half december krijgen de 134 huishoudens van 65-plussers die nu cliënt zijn van Sociale Zaken een overdrachtsbrief van de gemeente met informatie. Tegelijkertijd ontvangen zij een welkomstbrief van de SVB. De Vlaardingse gemeenteraad bespreekt op 6 december in de commissie en op 19 december in de raad de gewijzigde Maatregelenverordening Vlaardingen, die het gevolg is van de overdracht.