Gemeente Vlaardingen


Kinderen gezond in beweging

28 november 2007

Goed eten en genoeg bewegen is goed voor de gezondheid. Iedereen weet het, maar om het in de praktijk te brengen, moeten mensen vaak een drempel over. De gemeente, de GGD en een viertal scholen uit de Westwijk helpen leerlingen van groep 6 over die drempel heen.

In het project KDZ4FIT krijgen de leerlingen voorlichting over voeding en gezondheid en doen zij mee aan dagelijkse sportactiviteiten. Dit moet er voor zorgen dat zij op en top fit worden en blijven.

De leerlingen van de groepen 6 van De Westwijzer, de Prins Willem Alexanderschool, De Schakel en de Van Houteschool zijn eerst onderzocht door TNO: gewogen en gemeten en grondig ondervraagd. TNO heeft daarbij gekeken naar het beweeggedrag van de leerlingen.

Nu zijn de leerlingen begonnen met een intensief sportprogramma: een schooljaar lang doen zij elke schooldag mee aan een sportles. Daarbij is het natuurlijk van belang dat ze in beweging zijn, maar ook dat ze plezier in de activiteiten hebben. Want over een jaar zijn de dagelijkse sportlessen over en hopen de deelnemende organisaties dat de leerlingen zo enthousiast zijn geworden dat ze in hun vrije tijd doorgaan met lichaamsbeweging.

Volgend jaar en over twee jaar onderzoekt TNO de circa 180 leerlingen nog een keer. Ook dan wordt er weer gekeken naar lengte en gewicht. Daarmee wordt de bodymassindex (BMI) bepaald, die vergeleken wordt met de BMI aan het begin en direct na het project . Verder kijkt TNO of het sportieve jaar de leerlingen aangezet heeft om ook zelf meer te gaan sporten en bewegen. Om te controleren of deze leerlingen meer zijn gaan bewegen als leerlingen die niet aan het project meedoen, is er ook een controlegroep: TNO voert het onderzoek namelijk ook uit bij een school die niet aan het project meedoet.