Gemeente Westvoorne


Legionellabacteriën in sportzaal De Merel

In sportzaal De Merel zijn de douches van de dameskleedkamer tijdelijk buiten gebruik. Bij een routinecontrole op 23 november is in deze douches een verhoogde concentratie legionellabacteriën gevonden. In de overige douches is geen legionella aangetoond.

De beheerder van de sportzaal onderzocht uit voorzorg op eigen initiatief de waterkwaliteit in de sportzaal. Dit onderzoek is niet noodzakelijk. Om zoveel mogelijk alle risicos uit te sluiten werd het leidingsysteem op 23 november en 27 november gereinigd door deze te spoelen met heet water.

De douches zijn nu tijdelijk gesloten en zullen pas weer in gebruik worden genomen als uit herbemonstering blijkt dat de waterleiding weer vrij is van legionellabacteriën. Naar verwachting duurt dit hooguit enkele weken. Legionella is een bacterie die overal in vochtige milieus voorkomt. Legionella bevindt zich bijvoorbeeld in meren, sloten en leidingwater. De meeste mensen worden niet ziek van legionella. In uitzonderlijke situaties kan iemand in aanraking komen met een soort die een longinfectie kan veroorzaken. Deze infectie wordt ook wel veteranenziekte genoemd. De GGD Zuidhollandse Eilanden geeft aan dat de kans dat iemand ziek wordt door blootstelling aan legionella in de sporzaal verwaarloosbaar klein is. Sportzalen vallen niet onder de risico-instellingen voor legionellabesmetting en hoeven daarom formeel geen maatregelen tegen legionella te nemen. Meer informatie over legionella is te vinden op de website van het ministerie van VWS of VROM, www.minvws.nl en www.VROM.nl.