Provincie Limburg

Persberichten

Start vier projecten Centra voor Gezond Leven
Gedeputeerde Staten hebben vier subsidieaanvragen voor de realisatie van Centra voor Gezond Leven in Limburg gehonoreerd. Het gaat om aanvragen van de gemeente Horst ( 44.050,00), Orbis Medisch en Zorgconcern te Sittard ( 100.000,00), de gemeente Maastricht ( 80.000,00) en de GGD-Zuid-Limburg ( 72.720,00). De GGD-Zuid Limburg gaat Centra voor Gezond Leven in de regio Parkstad ontwikkelen samen met de gemeenten. Gedeputeerde Staten hebben tevens besloten om in 2008 de realisatie van Centra voor Gezond Leven voort te zetten. Hiervoor is een bedrag beschikbaar gesteld van 250.000,00. Daarnaast worden de ontwikkeling en realisatie van de Centra voor Gezond Leven wetenschappelijk gevolgd. Hiervoor hebben Gedeputeerde Staten 199.941,00 beschikbaar gesteld. De School for Public Health and Primary Care van de Universiteit Maastricht gaat dit driejarig onderzoek uitvoeren.

Gedeputeerde welzijn en zorg Odile Wolfs: Gezond ouder worden is éxtra belangrijk voor Limburg omdat we hier, eerder dan in andere delen van Nederland, snel te maken krijgen met vergrijzing en ontgroening. Door de adviezen gegeven door een Centrum voor Gezond Leven op te volgen, kunnen ouderen zo lang mogelijk deel blijven nemen aan de samenleving en doen ze naar verwachting láter en mínder een beroep op hulp- en zorgverlening. Door de functie te vervullen van consultatiebureau zal een Centrum voor Gezond Leven integrale preventieve zorg aan volwassenen en ouderen gaan bieden. Belangrijk is eveneens om te bekijken hoe effectief de Centra voor Gezond Leven zijn.

Als gevolg van een door Provinciale Staten vastgestelde motie om gemeenten te stimuleren om consultatiebureaus voor ouderen in te richten heeft het Kenniscentrum Ouderen van Vilans samen met de Limburgse partijen betrokken bij preventieve zorg voor ouderen, begin 2007, het Limburgs model voor deze consultatiefunctie: Centrum voor Gezond Leven ontwikkeld.

Een Centrum voor Gezond Leven biedt mensen vanaf ongeveer 50 jaar de mogelijkheid hun gezondheid te laten controleren en zich te laten adviseren over hun gezondheid en een gezonde levenstijl. Door vroegtijdige opsporing, signalering, advisering, voorlichting en eventueel doorwijzen, wordt op systematische wijze, integrale preventieve zorg aan volwassenen en ouderen geboden. Zo wordt bevorderd dat mensen zo gezond mogelijk ouder worden en kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij. Het is de bedoeling dat een Centrum voor Gezond Leven wijkgericht gaat werken en zo mogelijk een plaats krijgt in de wijk. Bij voorkeur daar, waar voorzieningen op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn al met elkaar samenwerken. Een Centrum voor Gezond Leven is dan ook geen nieuwe losstaande voorziening, maar moet ingebed worden in het bestaande aanbod.

28-11-2007 11:24