Supercommissarissen Stork hielden voortzetting bedrijf tegen

28/11/2007 12:38



FNV Bondgenoten



"Stork had als één bedrijf door kunnen gaan, als de drie supercommissarissen meer durf hadden getoond", zegt FNV Bondgenoten bestuurder Henk Wijninga. Het bedrijf had verschillende strategieën op basis waarvan de verkoop en opsplitsing van Stork had kunnen worden voorkomen. De door de Ondernemingskamer aangestelde commissarissen hielden beide strategieën tegen, waardoor de nu voorgestane overname door Candover onvermijdelijk werd.

Met de nu geboden oplossing komt er wel weer rust in de tent. Wijninga: "Ook voor het personeel is het beter om te weten waar ze aan toe is. Door deze overname en opsplitsing blijven de meeste banen behouden. Het is de minst slechte oplossing, maar we moeten wel erkennen dat we de strijd nu verloren hebben."

Met de overname door Candover zal een 180 jaar oud Nederlands concern binnen drie tot vijf jaar ophouden te bestaan. FNV Bondgenoten heeft altijd de voorkeur gegeven aan het voortzetten van het concern in de huidige structuur met drie divisies. "Ook voor Nederland zou dat beter geweest zijn", zegt Wijninga. "Als je in Nederland mee wilt spelen op de wereldmarkt, heb je dit soort conglomeraten nodig."

Bij Stork werken ongeveer 12.000 werknemers.