Waterschap Regge en Dinkel


Ootmarsum

Soepele opstart MBR Ootmarsum door gedegen voorbereiding

waterforumfoto.jpg (58 Kb)
De verticale membraanmodules staan droog opgesteld en zijn makkelijk bereikbaar.

Na twee jaar van bouwen startte begin oktober de opstartfase van de hybride MBR op rioolwaterzuivering Ootmarsum. De installatie van Waterschap Regge en Dinkel is voorafgaand uitgebreid getest. Daardoor zijn er tot nu toe geen problemen opgetreden. De MBR functioneert nu op ongeveer de helft van de capaciteit, waarbij het slibgehalte in het MBR-gedeelte van de zuivering gestaag toeneemt tot het ontwerpniveau. Het waterschap is uitermate tevreden over de prestaties die het nut van de grondige risicoanalyse, de pilotproeven en het uitgebreide testprogramma bewijst bij de omschakeling van de oude naar de nieuwe zuivering.

Risicoanalyse en besturingstesten voorkomen opstartproblemen Voordat de zuivering opstartte, is uitgebreid nagedacht over de problemen die zouden kunnen optreden. "De risicoanalyse die wij met het waterschap opgesteld hebben, sluit verrassingen zoveel mogelijk uit. Daardoor verloopt de opstart soepel," aldus Marius Jansen, projectleider namens Grontmij. De ervaringen met de al twee jaar draaiende pilotinstallatie en het uitgebreide testprogramma dragen daar ook zeker aan bij volgens Hans Boenders van Waterschap Regge en Dinkel. "Technologen van Norit en ons waterschap hebben veel testen uitgevoerd met de pilotinstallatie en later ook de afzonderlijke onderdelen, zoals de tanks, de membraanstacks en de besturing van de MBR. Door de risicoanalyse, de pilotinstallatie én het testprogramma verloopt de opstart soepel en zijn we uitermate tevreden." Naar verwachting zal de gehele opstart van de MBR pas over drie maanden zijn afgerond, omdat dan het slibgehalte op het ontwerpniveau van circa 10 g/l is.

MBR en zandfilter in één zuiveringssysteem
De hybride MBR van rwzi Ootmarsum bestaat uit een conventioneel deel met nageschakeld zandfilter. Dat deel van de zuivering is vanaf september als eerste in gebruik genomen. Toen die fase naar tevredenheid verliep, volgde vanaf oktober de opstart van het MBR-gedeelte. De MBR met het Norit Airlift-concept onderscheidt zich van eerder gebouwde communale MBR's onder andere door de droog opgestelde membraanmodules. Volgens Jansen heeft dit zeker voordelen voor de opstart en de bedrijfsvoering. "Er zijn zes membraanstacks met ieder veertien modules die allemaal apart en in combinaties zijn getest door Norit en het waterschap. Als er ooit problemen optreden, kan de betreffende stack eenvoudig worden uitgeschakeld en gerepareerd. De MBR hoeft hiervoor te worden niet geleegd."

Echte test pas volgend jaar
De opstart van de complete zuivering is naar verwachting pas begin 2008 afgerond. Op dit moment wordt ook nog gewerkt aan de ecologische activeringszone achter de zuivering. De zomerperiode speelt daarin volgens Jansen een grote rol, omdat de DWA en RWA hierop zijn gebaseerd. "In de zomer is er veel toerisme rond Ootmarsum en wordt de zuivering zwaarder belast. Nu voldoen we goed aan de effluenteisen voor stikstof en fosfaat." De totale zuiveringscapaciteit van de hybride MBR is 650 m3/uur (RWA).

Vergelijking MBR-configuraties binnen STOWA-onderzoek Waterschap Regge en Dinkel, Norit en de Grontmij richten hun pijlen op de goede prestaties van de rwzi Ootmarsum. De STOWA vergelijkt de resultaten ook met andere MBR's, zoals de MBR op rwzi Heenvliet. In 2008 start hiervoor een uitgebreid monitoringsprogramma, mede in opdracht van de STOWA. Op rwzi Ootmarsum wordt de conventionele zuivering met zandfilter en de MBR afzonderlijk onderzocht net als de combinatie in het hybride-concept. De rapportage van dit onderzoek met daarin ook vergelijking met andere (MBR-) concepten wordt eind 2008 verwacht.

Meer informatie:

Norit Membrane Technology
(053) 428 70 10
www.norit.com
Grontmij Nederland
(030) 220 79 11
www.grontmij.nl