Gemeente Twenterand


Plan van aanpak voor gebiedontwikkeling Vriezenveen Zuidoost

Bedrijventerrein, rondweg, zandwinning en Oosteinde worden onder handen genomen.

De provincie Overijssel en de gemeente Twenterand hebben het plan van aanpak voor de gebiedsontwikkeling in Vriezenveen Zuidoost vastgesteld. Wanneer het gebiedsontwikkelingsplan is vastgesteld kunnen de deelprojecten die in het plan van aanpak zijn opgenomen worden uitgevoerd. Voorbeelden van deze deelprojecten zijn het bedrijventerrein Almeloseweg Oost, de aanleg van een rondweg ten zuidoosten van Vriezenveen, de zandwinning in Oosterweilanden en de herinrichting van het Oosteinde. Een onderdeel van het plan is een onderzoek naar de mogelijkheden van verplaatsing van bedrijven aan het Oosteinde, die niet passen binnen de ruimtelijke structuur van het gebied. Met de aanleg van de rondweg wordt de geluidsoverlast bij de woningen aan het Oosteinde teruggebracht. Dit gebeurt in samenhang met de maatregelen rond het Westeinde. Bij de diverse projecten wordt ook bekeken hoe de natuur en de recreatie in het gebied kunnen worden versterkt.

'Het gebiedsontwikkelingsplan is van groot belang voor de regio' aldus wethouder Auke Koops van 't Jagt. Door de aanleg van de rondweg wordt het regionaal wegennet versterkt. Enkele andere deelprojecten leveren een bijdrage aan de versterking van de werkgelegenheid in de regio. De gemeente Twenterand heeft het gebiedsontwikkelingsplan daarom ook voor 'de agenda van Twente' aangemeld. Een integrale aanpak is belangrijk om extra financiële middelen van het Rijk en EU te krijgen. Dat is de reden dat er een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse wordt opgesteld.

De uitvoering van het project gebeurt In samenwerking met de provincie Overijssel. Een project van deze omvang vraagt om een integrale aanpak. Gedeputeerde staten van Overijssel en burgemeester en wethouders van Twenterand hebben hiervoor gezamenlijk het plan van aanpak vastgesteld. In dit plan van aanpak wordt aangegeven welke stappen gezet worden om tot het gebiedsontwikkelingsplan te komen en tot de uitvoering van de verschillende deelprojecten. Theo Rietkerk, gedeputeerde Ruimte en Milieu: "Wanneer alle partijen het gezamenlijk belang zien, kunnen we een forse stap vooruit zetten in de ruimtelijke kwaliteit van het gebied."

De gemeenteraad van Twenterand heeft in 2006 de structuurvisie Vriezenveen Zuidoost vastgesteld. Gedeputeerde Staten van Overijssel onderkennen het belang van het gebiedsontwikkelingsplan en hebben dit onderstreept door het gebiedsontwikkelingsplan op te nemen in de Dynamische Investeringsagenda, zoals die in het coalitieprogramma 2007-2011 van het college van Gedeputeerde Staten is opgenomen. Bij het opstellen van het plan worden diverse organisaties betrokken en het plan moet op 1 oktober 2008 door de gemeenteraad zijn vastgesteld.