Gemeente Beek


Limburgse bestuurders gaan voor Grand Design Heuvelland

Sinds enige tijd werken negen gemeenten in het groene hart van Zuid-Limburg op strategisch niveau samen. De bestuurders van deze negen gemeenten, ook wel Kerngebied Zuid-Limburg genoemd, hebben afgelopen weekend in een tweedaagse conferentie de basis gelegd voor een verdieping van de samenwerking. Afgesproken is de samenwerking te ontdoen van vrijblijvendheid en duidelijk te kiezen voor versterking van de landschappelijke kwaliteit. De bestuurders kiezen heel nadrukkelijk voor een hoog ambitieniveau in de wetenschap dat het gezamenlijk optrekken leidt tot een nog aantrekkelijker woon-, recreatie-, en vestigingsmilieu.

Het Zuid-Limburgse Landschap geldt als uitgangspunt. Het landschap is het basiskapitaal en drager van economische activiteiten. Ook is de landschappelijke kwaliteit van het gebied belangrijk voor het vestigingsklimaat van Zuid-Limburg. Vanuit deze gedachte is dus het begrip Grand Design Heuvelland ontstaan. Dit is gericht op het borgen en het doorontwikkelen van de landschappelijke kwaliteiten en het versterken van de kwaliteit van de publieke ruimte met als doel de aantrekkelijkheid en de samenhang in het gebied te vergroten. Daarnaast is Grand Design Heuvelland gericht op het duiden van de economische kansen en het maken van afspraken over hoe en waar die verzilverd kunnen worden. En tot slot is het gericht op het realiseren van deze kwaliteitslag door middel van dwingende bestuurlijke afspraken in de richting van bestemmingsplannen, welstand, inrichting publieke ruimte en dergelijke.

De uitwerking van het Grand Design Heuvelland kent twee niveaus, namelijk het totale landelijke gebied en de in dat gebied te onderscheiden landschappen Geuldal, Geleenbeekdal, de plateaus en Maasdal.

Het Kerngebied Zuid-Limburg bestaat uit de gemeenten Beek, Eijsden, Gulpen-Wittem, Meerssen, Margraten, Nuth, Vaals, Voerendaal en Valkenburg aan de Geul. Het streven is erop gericht dat de raden van de betrokken gemeenten begin 2008 concrete besluiten kunnen nemen over het Grand Design Heuvelland.

De ambitie die de bestuurders hebben uitgesproken en de wijze waarop zij deze willen invullen sluiten goed aan bij de agenda voor het stedelijk netwerk Zuid-Limburg. Ook spoort deze ambitie met de uitwerking van het provinciale coalitieakkoord.