Provincie Noord-Holland

Datum

28-11-2007

Onderwerp

Opknappen bedrijventerreinen succesvol in Noord-Holland

Britta Adema

De subsidieregeling HIRB (Herstructurering en Innovatief Ruimtegebruik Bedrijventerreinen) levert een positieve bijdrage aan het realiseren van herstructurering en het tegengaan van verrommeling van het landschap. De veiligheid is toegenomen, ruimtewinst is gerealiseerd, de leegstand gedaald en het aanzicht van terreinen is sterk verbeterd. Dit zijn de conclusies uit de evaluatie van de HIRB over 2004 -2007.

Succes
De doelstellingen op het gebied van herstructurering en de middelen voor duurzame maatregelen zijn ruimschoots gehaald in de afgelopen jaren: in totaal werd 1048 ha geherstructureerd (doelstelling was 1000 ha), en 15% van de middelen werd ingezet voor duurzame maatregelen (doelstelling was 10%). Op het gebied van ruimtewinst werd 12% behaald (doelstelling was 15%).

Vanwege het succes van de HIRB-regeling en omdat ongeveer een kwart van de huidige terreinen verouderd is en verder opgeknapt moet worden, gaat de provincie HIRB de komende jaren voortzetten. Hiervoor is 16 miljoen beschikbaar.

Aanbevelingen voor 2008-2011
Om de HIRB-regeling nog succesvoller te maken, wordt een aantal aanbevelingen gedaan. Bijvoorbeeld om in de nieuwe regeling geen doelstelling in hectaren op te nemen voor te herstructureren terreinen. Deze doelstelling staat de subsidiëring van kleine bedrijventerreinen in de weg, omdat ze een kleine bijdrage leveren aan het realiseren van het doel. Op de kleine terreinen ligt echter nog een grote opgave. Een andere aanbeveling is om HIRB alleen te gebruiken voor bestaande bedrijventerreinen. Bij nieuwe bedrijventerreinen heeft de gemeente voldoende instrumenten om intensief ruimtegebruik, innovatie en duurzaamheid te stimuleren.

HIRB subsidieregeling
Met de subsidieregeling HIRB geeft de provincie invulling aan het beleid om bestaande terreinen opnieuw in te richten, beter bereikbaar te maken en te zorgen voor veiligheid en onderhoud.

Geïnteresseerden kunnen de evaluatie HIRB 2004-2007 en aanbevelingen HIRB 2008-2011 hieronder downloaden.