Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 23 en 27 november 2007

het college van burgemeester en wethouders

Op vrijdag 23 en dinsdag 27 november 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Vrijdag 23 november:

Toetreding gemeente Nederlek tot koepelschap buitenstedelijk groen

Het college heeft het ontwerp raadsvoorstel en besluit voor de toetreding van de gemeente Nederlek tot het Koepelschap Buitenstedelijk Groen vastgesteld. Die gemeente gaf aan vanaf 1 januari 2008 lid te willen zijn van genoemde koepel. Het koepelschap heeft als doel om een evenwichtige ontwikkeling en instandhouding van het buitenstedelijk groen als geheel in het gebied en in verhouding tot zijn omgeving, te bevorderen. Dit gebeurt op basis van rijks-, provinciaal en regionaal programmabeleid in onderlinge samenhang.

Volgens het reglement van lidmaatschap moeten de gemeenteraden van alle al aangesloten gemeenten een positief besluit nemen, voordat Nederlek toe kan treden. Deze toetreding is conform de doelstelling van het koepelschap, dat meer deelnemers wil om haar draagvlak te verbreden.

Benoeming programmaraadslid Stichting Lokale Omroep Capelle aan den IJssel

Het college besloot de heer O. Gomez op voordracht van de Stichting Lokale Omroep Capelle aan den IJssel (LOC) te benoemen tot lid van de Programmaraad van de LOC.

Goedkeuringsbesluit 176 appartementen Wormerhoek

In mei 2006 besloot het college vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan ex artikel 19, lid 2 WRO voor de bouw van 176 appartementen in de Wormerhoek. Hieraan werd het voorschrift verbonden dat er afdoende maatregelen worden getroffen om te voorkomen dat de voor het terrein Wormerhoek geldende geluidsvoorschriften worden overschreden. Het college heeft ingestemd met rapportages van de DCMR, dGmR en Wolf + Dikken en de brief van de DCMR, waaruit blijkt dat aan de geldende geluidsnormen kan worden voldaan. Ook wordt hieruit duidelijk dat de toekomstige woningen de bedrijfsvoering van de bedrijven in de Wormerhoek niet zullen beperken. Het college besloot in principe in te stemmen met het starten van de nadere eisenprocedure.

Beantwoording brief Com·wonen keuze sociaal bereikbare huurwoningen eerste fase De Hoven

Begin november stuurde het college een brief aan Com·wonen over de door de Com·wonen ingestelde bouwstop voor de eerste fase van De Hoven. In zijn reactiebrief kondigt Com·wonen aan het aantal sociaal bereikbare woningen in het project met 54 te verminderen en hiervoor andere (duurdere) woningen te bouwen. Dit eenzijdig genomen besluit is strijdig met de afspraken over het aantal en type woningen in het project De Hoven en met de prestatieafspraken tussen Com·wonen en de gemeente. De keuze van Com·wonen heeft tot gevolg dat de gemeente de met de Stadsregio gemaakte afspraak om voor 1 januari 2010 242 sociaal bereikbare huurwoningen op te leveren, niet kan nakomen. Het college heeft besloten Com·wonen een brief te sturen waarin wordt gevraagd hoe de afspraken alsnog gerealiseerd kunnen worden.

Dinsdag 27 november:

Planbeoordeling monumenten

De adviezen van de Monumentencommissie over vergunningaanvragen zijn gebaseerd op uitgangspunten die in monumentenkringen algemeen worden aanvaard. Deze uitgangspunten zijn op papier gezet door de Stichting Dorp, Stad en Land. Het college heeft besloten deze uitgangspunten over te nemen voor beslissingen op monumentenaanvragen. Hierdoor wordt de continuïteit gewaarborgd, krijgen belanghebbenden meer duidelijkheid over de wijze van beoordelen en wordt de wijze waarop de Monumentencommissie adviseert inzichtelijk.

Longlist stimulerende maatregelen Capelse economie

Bij de eerste begrotingswijziging 2007 is 250,000,-- uitgetrokken voor stimulering van de lokale economie. Het college heeft nu ingestemd met een longlist met bestedingsvoorstellen en heeft ingestemd met aanwending van het budget ten behoeve van:

1. Stimulering Breedband (besluit 8-5-07);
2. Onrendabele top deelprojecten Revitalisering Bedrijventerrein Hoofdweg;

3. Onderzoek naar (oorzaken leegstand en maatregelen) kantorenmarkt Rivium;

4. Deelname Peoples Business 2008;

5. Versterken lokale SER;

6. Begeleiden en opstellen van een beleidsplan voor Economische Zaken.

Bluesfestival

Op 10 juni 2007 werd er bij de Gong een bluesfestival gehouden. Bewoners dienden hierover een klacht in bij de gemeenteraad. In augustus stuurde de raad hierop een reactie. Nu is opnieuw een brief gestuurd over het festival. Bewoners geven hierin aan dat zij ernstige geluidshinder ondervonden. De gemeenteraad vroeg het college te adviseren over deze kwestie. Op de dag van het festival heeft de gemeente geluidsmetingen vastgesteld. Daarbij werd geen overschrijding van de norm van 75 dB(A), zoals vastgelegd in de vergunning, vastgesteld. Het college heeft besloten de gemeenteraad te adviseren de griffie namens de raad een brief te laten sturen.

Ledenraadpleging functiewaardering gemeentesector

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil een sectoraal functiewaarderingssysteem invoeren. Hierover raadpleegt de vereniging haar leden door middel van een reactieformulier. Het college heeft de beantwoording via het reactieformulier vastgesteld. In de reactie staat dat het college instemt met de ontwikkeling van een sectoraal functiewaarderingssysteem onder strikte voorwaarden, waarbij wordt aangesloten op de visie van de meerderheid van de gemeenten en bij de visie van de begeleidingscommissie. Binnen vijf jaar wil het college zich aansluiten bij een sectoraal functiewaarderingssysteem. Het college besloot niet deel te nemen aan de pilot.

Regeling rechtspositie burgemeester

Het college heeft de Regeling rechtspositie burgemeester gemeente Capelle aan den IJssel 2007 vastgesteld. In deze regeling zijn richtlijnen opgenomen over de kostenvergoedingen voor de burgemeester. Dit besluit wordt ter kennis gebracht van de Ondernemingsraad.

Gunning opdracht bewonersondersteuning en buurtbemiddeling

De opdracht voor bewonersondersteuning voor de jaren 2008 en 2009 is gegund aan Stichting Dock. De buurtbemiddeling voor deze periode is gegund aan Factor-G. In juli van dit jaar heeft het college besloten deze twee diensten Europees aan te besteden. Wanneer binnen een periode van 15 dagen na het collegebesluit over de gunning geen rechtsmiddelen worden aangewend en een verklaring van goed gedrag kan worden afgegeven, is de gunning definitief. De burgemeester heeft het hoofd van de afdeling Welzijn en Educatie opgedragen de overeenkomsten voor de bewonersondersteuning en buurtbemiddeling namens de gemeente te ondertekenen.

Definitief besluit monumentenvergunning aanbrengen meterkast in dief- en duifhuisje

Op 25 september besloot het college in principe vergunning te verlenen voor het aanbrengen van een meterkast in het dief- en duifhuisje (rijksmonument). Dit ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken hebben zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het college heeft nu het definitieve besluit genomen tot het verlenen van vergunning voor het aanbrengen van de meterkast. Hiervoor stelde het college voorwaarden vast ter bescherming van het monument.

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.