Partij van de Arbeid

Vat op vandalisme

28-11-2007 01:08

Bij de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken en Koningkrijksrelaties presenteerde PvdA Tweede-Kamerlid Attje Kuiken het plan 'Vat op vandalisme'. 'Vandalisme wordt wellicht gezien als een klein vergrijp, maar is groot in haar omvang en de gevolgen voor de samenleving', aldus Kuiken.

Vat op vandalisme
Een gesloopte bushalte, kapotte prullenbak, lek gestoken banden, graffiti, stukgegooide straatverlichting, bekladde stoelen in bus of tram: vandalisme is het met opzet vernielen van andermans eigendom. De boosdoeners zijn meestal jongeren tussen de 10 en 20 jaar uit alle lagen van de bevolking. Vandalisme wordt wellicht gezien als een klein vergrijp maar is groot in haar omvang en de gevolgen voor de samenleving. Alle reden om hard op te blijven treden tegen vandalisme.

In strijd tegen vandalisme stelt de PvdA de volgende maatregelen voor:

Opruimplicht vandalen
Vandalen worden verplicht om de schade te herstellen in plaats van dat ze een taakstraf krijgen of naar bureau HALT worden gestuurd. Door het opruimen van de door hen veroorzaakte schade worden vandalen direct in de eigen buurt geconfronteerd met de gevolgen van hun daden. Vandalen moeten er zelf voor zorgen dat hun rotzooi wordt opgeruimd.

Verhaalrecht kleine zelfstandigen en particulieren Kleine zelfstandigen en particulieren moeten de schade van vandalisme direct vergoed door de gemeente krijgen. De gemeente verhaalt deze kosten via de vandaal of ouders. Het kost heel veel geld en tijd voor kleine zelfstandigen en particulieren om vernielingen te repareren. Winkeliers in probleemwijken dreigen door de kosten van vandalisme in te problemen te komen en te verdwijnen. Gemeenten moeten de schade direct vergoeden aan kleine zelfstandigen en particulieren om zo de rompslomp van vandalisme uit handen te nemen.

Eenduidig straffen
In elke regio moeten vandalen eenduidig worden gestraft: kies je ervoor een bushok te slopen dan weet je bij voorbaat wat je straf is.

Schade altijd verhalen
Veroorzaakte schade van vandalisme moet altijd op vandalen of ouders worden verhaald. Het geld dat vandalen met hun baantjes verdienen kan direct worden gebruikt voor het terugplaatsen van afvalbak of ruit.

Je was erbij, dus je bent erbij
Omdat vernielingen meestal in groepsverband worden gepleegd is het belangrijk niet één persoon te pakken, maar de hele groep verantwoordelijk te stellen voor de schade. Onder het motto 'je was erbij, dus je bent erbij' is de hele groep verantwoordelijk voor de schade. Een groep moet dus collectief gestraft en aansprakelijk worden gesteld.

Aanzetten tot vandalisme moet worden vervolgd
Beeldmateriaal op internet zetten en oproepen of aanzetten tot vandalisme is strafbaar en moet dan ook worden vervolgd. Door de achterhalen wie dergelijk beeldmateriaal op internet zet kun je ook de daders van vandalisme achterhalen.

Pakkans vandalisme vergroten
Bewoners zijn de bondgenoot van de politie. In buurten waar Straatnetwerkers (zoals in Eindhoven en Rotterdam) zijn aangesteld kunnen zij de politie helpen met tips. Met het project SMS-Alert is de politie in staat om bewoners zeer actueel te informeren over allerlei zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. De politie verstrekt via een SMS-bericht informatie over vandalen die in de buurt actief zijn geweest. Door de burgers erbij te betrekken kan dit leiden tot een grotere pakkans van vandalen. Ook een initiatief als Burgernet, een telefonisch netwerk van bewoners en ondernemers in iemands woonomgeving, geeft bewoners een goede manier om strafbare activiteiten waar zij last van hebben aan de politie te melden.

Pamflet vandalisme en overlast
Bij de ingang van elk schooljaar en studiejaar krijgen scholieren en studenten een pamflet vandalisme uitgereikt over de omgangsregels in en rond school en in de stad (naar voorbeeld van Groningen). Dit pamflet legt uit welke gedragingen ongewenst zijn en welke boetes er staan op overtredingen. Naast vandalisme zijn ook overtredingen zoals wildplassen, heling en diefstal in het pamflet opgenomen.