Gemeente Winterswijk


Grote belangstelling voor verkoop verhuurde gemeentegrond

26 november 2006

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders stelt een extra bedrag beschikbaar om de verkoop van gemeentegrond aan huurders van die grond voort te zetten. Afgelopen voorjaar nam het college het besluit om grond die de gemeente momenteel verhuurt, zoveel mogelijk te verkopen. Het gaat om gemeentegrond die op dit moment al wordt verhuurd en voor de gemeente niet meer van belang is, zogenoemde 'overhoeken'. De belangstelling is groter dan verwacht.

Het college streeft er naar deze verhuursituaties daar waar mogelijk om te zetten in verkoop en geen nieuwe huurcontracten meer af te sluiten. Er zullen enkele situaties zijn waarbij verkoop van gehuurde grond niet mogelijk is, bijvoorbeeld als de gemeente de grond nodig heeft. Het gaat om stukken grond die variëren van 10 tot 100 m2.

Grondprijs
De grondprijs voor groenstroken bedraagt momenteel nog ¤ 75 per m2. Deze grondprijs is voor het laatst in 2004 aangepast. De prijs wordt volgens huidig beleid in 2008 opnieuw vastgesteld door een erkend makelaar-taxateur. Gezien de algemene prijsstijgingen op de markt kan de grondprijs hoger uitvallen dan momenteel het geval is.

Brief gemeente
Een aantal huurders van grond die de mogelijkheid tot koop hebben, hebben intussen bericht ontvangen. Het gaat om ongeveer honderd huurders. Driekwart van hen is geïnteresseerd. In totaal zijn er 235 huurders. In verband met de grote hoeveelheid huurders kiest de gemeente ervoor om niet alle huurders in een keer te benaderen. Dat betekent dat diegenen die nog geen brief hebben ontvangen deze nog tegemoet kunnen zien. Voor deze huurders wordt de huidige grondprijs gedurende de looptijd van het project 'verkoop van verhuurde gemeentegrond' gehandhaafd.

Aanpassing huurprijs
Ook is besloten om de huurprijzen te herzien. De huidige huurprijzen zijn namelijk niet marktconform. Om een gewenst rendement uit de huur te krijgen is een huurprijs van 5 procent van de grondwaarde reëel. Dit betekent een forse verhoging van de huurprijs. Daarom wordt de huurprijs geleidelijk, binnen een periode van vijf jaren, verhoogd naar deze 5 procent. De huurprijs wordt met ingang van 1 januari 2008 vastgesteld op 1 procent van de grondwaarde, met een minimum van ¤ 50.