Vereniging Milieudefensie


Parlementsleden tekenen oproep voor kerosineaccijns

Amsterdam, 28 november 2007 - Op vrijdag 30 november tekenen parlementsleden uit Nederland en Vlaanderen op station Amsterdam Centraal een oproep aan hun regering om een Europese kopgroep te vormen, die accijns gaat heffen op kerosine. Diezelfde oproep wordt gesteund door parlementariërs uit Engeland en Duitsland. Op initiatief van Milieudefensie reist een groep Nederlandse en Vlaamse parlementariërs per Thalys naar Antwerpen, waar in station Berchem de oproep door Belgische parlementsleden wordt ondertekend.

Milieudefensie en haar internationale koepelorganisatie Friends of the Earth presenteren vrijdag een internationale coalitie van parlementariërs, die wil dat er, net als op benzine of diesel, accijns geheven wordt op kerosine. Omdat het nog niet lukt een dergelijke heffing in heel Europa in te voeren, stellen ze voor te beginnen met een kopgroep van landen in Noordwest-Europa. Daar bestaan geen juridische belemmeringen tegen. Deze landen heffen dan kerosineaccijns op vluchten naar elkaar.

De Kamerleden Paul Tang van de PvdA en Emile Roemer van de SP zijn aanwezig om te tekenen, net als partijvoorzitter Henk Nijhof van GroenLinks. Ook andere Nederlande partijen steunen de oproep.

Samen met het Belgische parlementslid Tinne van der Straeten (Groen/Ecolo) en Europarlementariër Bart Staes (Groen!) gaan zij aan boord van een Thalys richting Antwerpen, waar zij Bart Martens (SP.a), lid van het Vlaams parlement treffen en de lijst wordt uitgebreid.

Wat: ondertekening oproep kerosineaccijns Wie: Milieudefensie, Paul Tang (PvdA), Emile Roemer (SP) , Henk Nijhof (GroenLinks), Tinne van der Straeten (Groen/Ecolo) en Bart Staes (Groen)
Waar: Stationsrestauratie Eertse Klas (perron 2B), Amsterdam Centraal Wanneer: Vrijdag 30 november vanaf 8.00 uur, ondertekening: 8.15 uur, vertrek trein: 8.59 uur.

Noot voor fotoredacties De ondertekeningsceremonie, met ganzenveer op perkament, vindt plaats onder toeziend oog van de Non Flying Dutchman, een stoere zeeman, die de centrale figuur is een actuele campagne, waarmee Milieudefensie de vanzelfsprekendheid van vliegen ter discussie wil stellen. Ook is een groep actievoerders van Milieudefensie, gekleed als zeeman aanwezig om de parlementariërs met vlaggen uit te zwaaien.