Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 28 november: persberichten

28-11-2007 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van het college van 27 november.

Nieuwe impuls Klimaatbeleid gemeente Delfzijl

Wethouder Roel van der Molen gaat namens de gemeente Delfzijl het Energieakkoord Noord Nederland ondertekenen. Met dit akkoord geeft de gemeente aan zich tot 2020 extra in te spannen om de doelstellingen van Europa en Nederland op het gebied van klimaat en energie te realiseren.

Het Energieakkoord Noord is een stimulans voor het Klimaatbeleid in Delfzijl. Ondertekening geeft de gemeente Delfzijl de mogelijkheid te profiteren van onderzoek en ondersteuning bij beleidsontwikkeling en utvoering van Klimaat- en Duurzaamheidbeleid. Het akkoord is een initiatief van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de provincie Noord-Holland en de ministers van EZ en VROM.

Subsidieaanvraag Waddenfonds voor Boog van Ziel

Het college van B&W heeft een subsidieaanvraag voor de restauratie van de Boog van Ziel in Termunterzijl aangevraagd bij het Waddenfonds. Naast de herstel- en verbeterwerkzaamheden worden er ook muurtjes, zitbanken, en informatiepanelen geplaatst. Ook is het de bedoeling om een uitkijkpunt op de dijk te realiseren.

Het plan past binnen de dorpsvisie van Termunterzijl. De totale kosten bedragen 68.500 euro. Verwacht wordt dat het Waddenfonds 90 procent van de kosten subsidieert. Het Waddenfonds heeft 1 miljoen euro beschikbaar voor kleine projecten waarvan de subsidiabele kosten minder dan 200.000 euro bedragen.

Koopzondagen Delfzijl 2008

Voor het jaar 2008 heeft het college van B&W de volgende dagen aangewezen waarop de winkels in Delfzijl geopend mogen zijn:

24 maart - 2e Paasdag

1 mei - Hemelvaartsdag

12 mei - 2e Pinksterdag

7 september - Harleydag

14 september - Eems Dollard Havendag

21 december

26 december

Extra subsidie voor Openbare Bibliotheek

Om op korte termijn te voorzien in de tekorten voor 2007 en 2008 van de Openbare Bibliotheek in Delfzijl heeft het college van B&W een extra subsidie van 25.000 euro verleend. Het tekort voor 2008 is begroot op 15.000 euro en het tekort voor 2007 bedraagt 10.000 euro.

De bibliotheek heeft in de afgelopen jaren moeten bezuinigen. Maatregelen zoals het verminderen van het aantal openingsuren, minder personeel en bezuinigingen op de collectie, waren niet voldoende om de begroting sluitend te maken. Vanaf 2009 is het de bedoeling de diensten en producten van de bibliotheek meer te laten aansluiten op de ambities van de gemeente met betrekking tot laaggeletterdheid, onderwijsachterstand en het lokaal sociaal beleid.

Gezondheidsbeleid Delfzijl zet extra in op roken, alcoholgebruik en overgewicht

In samenwerking met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de gemeenten Appingedam, Eemsmond en Loppersum (DEAL-gemeenten) werkt Delfzijl aan de nieuwe nota Gemeentelijk Gezondheidsbeleid 2008 -2011. In deze nota wordt op het gebied van gezondheid beschreven waar de gemeente de komende vier jaar aandacht aan wil besteden en welke doelen er gesteld zijn. In deze nota wordt extra prioriteit gegeven aan roken, alcoholgebruik en overgewicht (onder andere meer bewegen). Het college van B&W heeft deze nota in hoofdlijnen vastgesteld en aan de raad aangeboden.

Uit onderzoek van de GGD in 2006 is gebleken dat roken, alcoholgebruik en overgewicht in onze regio er negatief uitspringt in vergelijking met het provinciale en landelijk beeld. Hier wordt in de nota extra prioriteit aan gegeven. De DEAL-gemeenten hebben inmiddels de GGD gevraagd omtrent deze drie gezondheidsprioriteiten de gemeenten nader te adviseren en een plan van aanpak voor de regio te formuleren. Op hoofdlijnen richt de gemeente zich de komende jaren, naast roken, alcoholgebruik en overgewicht, op de gezondheidsspeerpunten (binnen)milieu en gezondheid, seksuele gezondheid, depressie/ pesten en huiselijk geweld.

De nota die in december aan de raad wordt voorgelegd heeft voornamelijk een kaderstellende rol. Het gaat eerst om de vaststelling op hoofdlijnen van het gezondheidsbeleid. Na vaststelling van de hoofdlijnen, de zogenaamde beleidsspeerpunten, door de raad en na consultatie met onder andere gezondheids- en welzijnsorganisaties wordt de definitieve nota met uitvoeringsprogramma naar verwachting begin 2008 aan de raad voorgelegd.

College stelt raad voor nieuwe sporthal te bouwen bij Brede School Noord

Als het aan het college ligt komt er bij de Brede School in Noord, gecombineerd met een Multifuctioneel Centrum, in ieder geval een sporthal. Er wordt nog gekeken of er ook een accommodatie voor Wijkbeheer in past. Dat is tenminste de uitkomst van een deze maand uitgevoerde projectanalyse en een quickscan over de mogelijkheden van renovatie van de Olympiahal.

De gemeente wil zo spoedig mogelijk doorgaan met de verdere ontwikkeling en de bestaande ruimtelijke programma's uitwerken tot een Programma van Eisen en Definitief Ontwerp van in totaal 9.200 m2. Waarvan 5.310 m2 voor de Brede School (26 klassen), 1.600 m2 voor een MFC en 2.178 m2 voor de sporthal. Voor wijkbeheer zou er dan nog 112 m2 bijkomen.

Het voorstel om de Olympiahal niet te renoveren wordt ingegeven omdat na renovatie de hal te klein blijft om alle sportbehoeften te accommoderen, waardoor lokaal Bothnia in gebruik moet blijven. Bovendien voldoet de hal na renovatie nog niet aan de veiligheidsnorm van het NOC*NSF, is de afstand tot de Brede School weliswaar binnen de wettelijke marge van 1 km ligt, maar de afstand van 550 m. betekent tijdverlies voor de netto sporturen. Daarnaast blijkt dat de kapitaalslast voor de nieuwe hal slechts 36.500 euro hoger uitvalt dan de jaarlijkse kapitaalslast na renovatie van de Olympiahal. Ook is de verwachting dat in de exploitatie van de nieuwe hal (met name in de energiekosten) een aanzienlijke besparing kan worden bereikt.

Het is de verwachting dat na een Europese aanbesteding van de architect, de gemeente de Brede School, de sporthal en het MFC onder eigen beheer gaat bouwen en daarna het complex gaat verhuren aan een exploitatiestichting.

Overige

Vrijwilligers gezocht voor project Seniorenvoorlichting

Stichting Welzijn Delfzijl en de gemeente Delfzijl zijn op zoek naar vrijwilligers voor het gezamenlijk project Seniorenvoorlichting. Dit is een project waarbij ouderen door zogenaamde seniorenvoorlichters worden bezocht en advies krijgen hoe zij hun woon- en leefsituatie kunnen verbeteren. Hiervoor worden de voorlichters geschoold.

Veel ouderen zijn niet op de hoogte van regelingen en voorzieningen, waardoor zij hun leefsituatie kunnen verbeteren. Ouderen hebben behoefte aan voorlichting op een persoonlijke en begrijpelijk manier. Het project is januari 2000 opgezet. Dankzij dit project heeft een groot aantal ouderen voorzieningen aangevraagd en gekregen. Gemeente en SWD willen dit project blijven voortzetten en zijn daarom op zoek naar vrijwilligers.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Ria Maring van Stichting Welzijn Delfzijl, sector ouderen, tel. 650787.