Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 07 - 38

Nijmegen, 28 november 2007

Dr. Ben Knapen bijzonder hoogleraar 'Media en Kwaliteit' aan de Radboud Universiteit

Journalist dr. Ben Knapen (1951) is met ingang van 1 januari 2008 benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Media en Kwaliteit' bij de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij aanvaardt daarmee een bijzondere leeropdracht vanwege het Katholiek Instituut voor Massamedia (KIM).

Vanaf 1 januari gaat Ben Knapen zich één dag per week wijden aan onderzoek naar de kwaliteit van media. Ook geeft hij onderwijs in de minor journalistiek, een bijvak dat wordt aangeboden aan alle Nijmeegse letterenstudenten. Bovendien participeert Knapen in de verkenning van een Nijmeegs masterprogramma op het gebied van journalistiek.

De leeropdracht is geïnitieerd door het KIM. Met het vestigen van deze leeropdracht beoogt het KIM de discussie over mediakwaliteit en -ethiek verder te stimuleren. De opdracht is financieel mogelijk gemaakt door het Skanfonds en het Sormanifonds.

Knapen is bekend geworden als correspondent voor NRC Handelsblad en het NOS-journaal in Duitsland en de Verenigde Staten. Sinds 2006 schrijft en reist hij voor NRC Handelsblad in Zuidoost-Azië. Van 1989 tot 1996 was hij hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Daarna vervulde Knapen de functie van senior director corporate communicatie, marketing en institutionele betrekkingen bij Philips en was hij lid van de raad van bestuur van PCM uitgevers. De Radboud Universiteit is zijn alma mater: Knapen studeerde moderne geschiedenis aan de Letterenfaculteit en promoveerde in 1985 op een studie over de betrekkingen tussen Nederland en de vroegere Sovjet-Unie.

Ben Knapen spreekt zijn inaugurele rede uit op 20 juni 2008 in de aula van de Radboud Universiteit Nijmegen.


---

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

de decaan van de Faculteit der Letteren, prof. dr. Paul Sars, tel. (024) 361 21 71

of met de Wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, tel. (024) 361 60 00.

Contactpersoon voor vragen over het KIM is drs. Kees Buijs, telefoon (024) 355 26 11.